Do Plzně zavítala vyslankyně OSN pro mládež

23. červen 2011

Plzeň jako jediné město z České republiky navštívila vyslankyně OSN pro mládež Monique Colemanová. V minulém roce ji OSN jmenovalo svojí reprezentantkou pro Mezinárodní rok mládeže. V rámci jejího turné po světě navštívila mnoho zemí a měst, kde se setkává se studenty, se zástupci samospráv, různých organizací a také s dobrovolníky.

Do Plzně přijela vyslankyně OSN díky tomu, že město získalo titul Evropské hlavní město kultury 2015. Na plzeňské radnici ji přijal ředitel společnosti Plzeň 2015 Milan Svoboda. Monique Colemanová se pak setkala se studenty Masarykova gymnázia, kteří jí představili svoji školu a následovala diskuse. Vyslankyně odpovídala na různé dotazy, mimo jiné uvedla zásadní rozdíly mezi mládeží rozvojových a rovzinutých zemí.

Monique Colemanová upozornila v Plzni také na vliv mladých lidí na současné pojetí kultury a vzájemné propojení kultury a mládeže. Uvedla, že často se stává, že mladí lidé zásadně mění zavedený pohled na fungování kultury a vždy by mělo platit, že kultura má lidi spojovat, ne rozdělovat.

Třicetiletá Monique Colemanová je známa především svou rolí ve fenomenálně úspěšných filmech Muzikál ze střední a Muzikál ze střední 2. Probojovala se do finální čtveřice soutěžících v hitovém pořadu Dancing With The Stars a podílela se i na koncertní verzi tohoto pořadu. Vystupovala také ve 42 amerických městech v rámci turné Muzikál ze střední.

autor: mkl
Spustit audio