Do středoškolských lavic usedl silný ročník, někde se počet studentů zvýšil o více než stovku

6. září 2023 15:14, aktualizováno

Do školních lavic letos usedlo víc studentů než v minulých letech. Některé instituce tak mají plné kapacity a musely nabírat i nové učitele. To je případ například Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Sušice.

Navyšování počtu studentů a učňů ve třídách a rozšiřování oborů. I tak vypadá začátek letošního školního roku v Plzeňském kraji na středních školách a učilištích. Letos přijaly zhruba 6 000 žáků vycházejících z devátých tříd, tedy zhruba o 400 víc než vloni. Některé tak mají po dlouhé době plné kapacity.

Třeba Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Sušice přivítaly letos 645 studentů, přibližně o 120 víc než loni, jen prváků je více než 260. Takové počty má škola po 15 letech. „Máme naplněnou v podstatě celou kapacitu. Některé třídy jsme tím pádem museli osamostatnit, rozdělili jsme například automechaniky a autoelektrikáře. Dělá nám radost, že se zvýšil zájem studentů i o stavební obory, kde jsme měli dlouhá léta propad. Instalatéry jsme několik let vůbec neotevřeli a letos jich bude téměř plná třída,“ říká zástupce ředitele školy Jaroslav Pavelec. Všechny zdejší třídy se ani nevejdou do jedné budovy. Škola tedy po delší době využije druhou, kterou má k dispozici v Poštovní ulici.

Na sušickou střední odbornou školu a odborné učiliště se hlásila řada uchazečů i ze vzdálenějších koutů republiky, ze Středočeského kraje, a dokonce i z Moravy. Tím pádem byl velký zájem o místní internát. Škola v průběhu léta provedla rekonstrukci několika pokojů a nyní má internát kapacitu zhruba 120 míst. V neposlední řadě muselo vedení řešit posílení učitelského sboru, a to o deset nových kolegů.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio