Do té kořalky někdo něco dal, pomyslel si štamgast před smrtí

18. červenec 2023
Zločiny staré Plzně a okolí

Metanolové aféry nejsou výdobytkem moderní doby, naopak ve společnosti se objevují už poměrně dlouho. Své o tom věděli i štamgasti jedné hospody na Sušicku ve 30. letech minulého století.

19. března roku 1936 popíjeli v hostinci U Pikešů v Bílenicích na Sušicku tamní štamgasti: „Nebylo to poprvé, ale například v případě Franze Fuckeriedera to bylo naposled. Uvědomoval si, že se děje něco divného, protože při návratu domů podle svědků mumlal Hergot, někdo něco dal do té kořalky. Špatně viděl, bolela ho hlava a jeho stav se rychle zhoršoval,“ popsal poslední okamžiky štamgasta ředitel Státního oblastního archivu v Plzni Karel Řeháček.

Rodina stačila Fuckeriederovi ještě přivolat pomoc, ale před příjezdem lékaře muž bohužel zemřel. „Fuckerieder byl vcelku dobrým diagnostikem – někdo skutečně do kořalky něco dal. Toto podezření neměl jen nebožtík, ale hlavně sušický okresní lékař a následně také četníci,“ pokračoval Řeháček. Začalo tedy vyšetřování.

Velmi těžce byli postiženi i další Fuckeriederovi kamarádi, kteří s ním U Pikešů popíjeli. „Co u vás pili, pane Pikeši? Ptali se hostinského četníci. Tuhle žitnou? Pikeš přisvědčil, neměl důvod zapírat. Rozbory vzorků zaslaných Chemickému ústavu Karlovy univerzity v Praze však potvrdily podezření četníků i okresního lékaře – v žitné byl metanol. Další vyšetřování už nebylo nikterak složité,“ řekl ředitel SOA v Plzni.

Jak to s hostinským dopadlo? To si můžete poslechnout v přiložené reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio