Dobřanská ekoškola bude ohřívat vodu solární energií

4. duben 2007

Historickou, zhruba sto let starou, budovu druhého stupně základní školy začne v letošním roce opravovat město Dobřany. Zatím město dostalo čtyřmilionovou dotaci od státu, dalších šest milionů uvolní na první etapu rekonstrukce ze svého rozpočtu. Celkem se opravy vyšplhají na částku kolem 30 milionů korun. Dobřanská škola se věnuje ekologii a v několika projektech, letos získala titul ekoškola. Proto také budou v rámci rekonstrukce na střeše umístěny solární panely.

V první etapě se bude na budově opravovat zejména střecha. Škola zažádala energetickou společnost o grant na pořízení solárních panelů, které by měly být instalované na střeše. Podle slov místostarostky Dagmar Terelemešové, Dobřany se snaží o návaznost a s druhou etapou rekonstrukce by chtělo město pokračovat i v následujícím roce. Zdroj peněz z městské poklady je limitovaný, a proto je potřeba získat alespoň polovinu v dotacích. Město už předloni ukončilo kompletní opravu budovy prvního stupně. Rekonstrukce přišla na 35 milionů korun.

Logo

Ředitel školy Jaroslav Šedivý uvedl, že škola má podanou žádost na grant na 20 solárních panelů. Měly by být umístěny na střeše budovy druhého stupně a sloužit pro ohřev teplé užitkové vody. Pokud by se škole podařilo panely získat, ročně by při současných cenách za energie ušetřila kolem 120.000 korun. Prvotní investice by se pohybovala kolem milionu korun a životnost systému je kolem 30 let. Zhruba za osm let by se panely splatily. Dobřanská škola se věnuje ekologii v několika projektech, letos získala titul ekoškola. Děti, kterých chodí do obou budov na 550 dětí, se účastní mezinárodního ekologického projektu, třídí sběr, u školy je zelená školní zahrada.

Logo
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio