Dobrovolníci opravují hrad Volfštejn na Tachovsku

Hrad Volfštejn u Černošína opravuje místní spolek dobrovolníků. Zřícenina uprostřed lesů je skvělým tipem na výlet.

Nedaleko Černošína na Tachovsku se nachází zřícenina hradu Volfštejn, postaveného zřejmě v první polovině 13. století. Hrad patří mezi nejstarší na Tachovsku a je jedním z mála zachovalých románsko-gotických hradů bez pozdějších úprav. Výlet na Volfštejn, ukrytý uprostřed lesů, můžete spojit třeba s houbařením. K cíli se dostanete po žluté turistické stezce z obce Černošín, nebo po zelené z vlakové zastávky Ošelín.

Zříceninu postupně opravuje Spolek pro záchranu hradu Volfštejn. Podle Václava Menčíka členové tohoto spolku aktuálně spravují zdivo. V plánu mají také zpřístupnit věž

Zříceninu, které dodnes dominuje mohutná válcová kamenná věž, postupně opravuje Spolek pro záchranu hradu Volfštejn. Jeho členové se pravidelně na hradě scházejí, spravují zdivo a v plánu mají také zpřístupnit věž. „Spolek si dal za úkol zajistit zdivo, které opadává a je potřeba ho přezdít. Právě provádíme opravy na takzvaném starém paláci,“ popsal Václav Menčík, předseda asi dvacetičlenného spolku. „Ve věži plánujeme opravu věnce, a pokud se to podaří, uděláme nová patra s dřevěnými konstrukcemi. Bude to takový strmější žebřík pro zdatnější turisty,“ dodal Václav Menčík s tím, že materiál zajišťuje obec Černošín a členové spolku vkládají do opravy svůj čas a úsilí.

Hrad Volfštejn zanikl roku 1470 během bojů Zelenohorské jednoty s vojsky krále Jiřího z Poděbrad. Zajímavostí může být například to, že první písemná zpráva o hradu je spojena s vraždou: V roce 1316 tady byl zavražděn Ctibor z Volfštejna. Půdorys hradu měl tvar na jedné straně seříznuté čočky a dominantou je dodnes mohutná válcová věž vysoká 22 m. Z paláce jsou zachované necelé čtyři zdi a jedna z menších staveb je ještě patrná podle obvodových zdí.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová
Spustit audio