Dobrovolníci v Plzni uspořádali mikulášskou besídku pro ukrajinské běžence

21. prosinec 2022 16:20, aktualizováno

V pondělí 19. prosince večer uspořádali dobrovolníci Mikulášskou besídku pro malé ukrajinské běžence v Plzni. Nadílka totiž na Ukrajině připadá právě na tento den.

Ukrajinci se řídí juliánským kalendářem, a tak stejně jako Vánoce slaví Mikuláše o dva týdny později než Češi. Plzeňskou besídku pro malé běžence uspořádalo regionální dobrovolnické centrum TOTEM, a to v ubytovně v Čechově ulici v Plzni, kde kvůli ruské invazi žije aktuálně zhruba 160 uprchlíků.

Mikuláš pro ukrajinské děti

Nadílky se zúčastnilo zhruba 40 dětí. Ty si popovídaly s andělem o legendách týkajících se svatého Mikuláše a porovnaly rozdíly mezi českou a ukrajinskou tradicí. Na Ukrajině například Mikuláš nemá po boku anděla a čerty ani neobchází domácnosti a dárky nechává dětem pod polštářem. Dal by se svým pojetím přirovnat spíše k našemu Ježíškovi.

Nadílka v nových prostorách ubytovny

Děti plnily v několika místnostech úkoly, vyrobily vánoční ozdoby a nakonec se přesunuly do vybavené klubovny, kde zavolaly samotného Mikuláše. S ním si zahrály kvíz a za odměnu dostaly sladkou nadílku. Celá akce se konala v nově upravených prostorech ubytovny, jejichž vznik mělo na starosti centrum TOTEM. „Na ubytovně vznikla komunitní kuchyně a jídelna, pracovna a velká klubovna. Ruku k dílu přiložily různé firmy, podpořil nás Plzeňský kraj, pomohli dobrovolníci i přímo obyvatelé ubytovny,“ uvedla ředitelka TOTEMu Vlasta Faiferlíková.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio