Dobrovolníci zachraňují zámek ve Veselí

14. srpen 2019 14:35

Ve Veselí na Klatovsku stejně jako každý rok skupina dobrovolníků z Německa, Ruska nebo Francie pomáhá s obnovou zchátralého zámku.

Seznámit se s historií a kulturou dané země, poznat nové přátele a hlavně pomoci. To je hlavní cíl dobrovolníků, kteří jezdí na mezinárodní workcapmy. Jeden takový je právě teď ve Veselí na Klatovsku.

Údržba parku a vyvážení suti. To je letos hlavní pracovní náplň skupiny dobrovolníků na zámku ve Veselí na Klatovsku. Přijeli například z Ruska nebo Francie. O záchranu zámku usiluje místní spolek Tvrz Veselí

O záchranu zchátralého zámku se snaží Spolek Tvrz Veselí, který byl založen v roce 2014. Cílem je zpřístupnit zámek veřejnosti a využít ho ke kulturním, společenským a vzdělávacím účelům.

Každý rok kousek

Předsedkyně spolku Marta Tomanová popsala, jak za pomoci dobrovolníků opravy postupují: „Opravila se střecha věže a další rok se opravila plochá střecha. Vloni jsme pod tou plochou střechou nechali vyměnit stropní trámy a podlahy, takže tam máme zázemí, když prší.“

„Tuto místnost vyklidili naši dobrovolníci, byla tady asi metrová vrstva suti a na tom ještě trámy. Děvčata jedou jako dráhy,“ popsala Tomanová. Mezi dobrovolníky jsou podle ní tři muzikanti. „David hraje na cembalo, a jak mu to jde,“ uznala. První roky s dobrovolníky vyklízela park, pak část zámku a nebezpečnou padající střechu.

Dělají, co mohou

Další z dobrovolnic Aljona se tvrdé práce nebojí. Bydlí nad Petrohradem až u polárního kruhu na vesnici, kde s rodinou pěstuje brambory a mrkev. Vedoucí kempu Tereza Plachká se objemu práce nejprve zalekla. „Přiznám se, že jsem čekala, že to bude trochu snazší, ale přesto děláme všichni, co můžeme,“ shrnula.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio