Doktor na koni zachraňoval lidi na Šumavě, sám sobě pomoct neuměl

6. září 2023 08:45, aktualizováno

Zanedlouho to bude už třicet let, kdy zemřel Zdeněk Kostrouch, lékař, který desítky let pomáhal pacientům na Hartmanicku a v bývalém vojenském újezdu Dobrá Voda.

Podle dopravního prostředku, který používal při cestách za svými pacienty, si vysloužil přezdívku Doktor na koni.

Hájenka v zaniklé obci Pustina

Zdeněk Kostrouch se narodil v roce 1920, pocházel z Kamenice nad Lipou. Miloval umění, hlavně divadlo, po maturitě v Praze do jednoho nastoupil jako osvětlovač. Po druhé světové válce vystudoval medicínu. Oženil se, zvládl vojnu, už jako lékař působil v Dobřanech, Bezdružicích a Konstantinových Lázních. Od 50. let žil a pracoval spolu s manželkou Helenou, také lékařkou, která pocházela z rodu Franze Kafky, v šumavských Kašperských Horách.

Od 60. let žili Kostrouchovi v zaniklé osadě Pustina nad Hartmanicemi, v domě z 19. století postaveném v klasicistním stylu s balustrádou. Doktor ho zachránil před demolicí. S manželkou ho opravili a vychovávali tam dva vlastní syny a jednoho nevlastního.

Pomník Zdeňka Kostroucha

Zdeněk Kostrouch pracoval jako lékař na Hartmanicku a ve vojenském újezdu Dobrá voda. Helena měla na starosti velký a lidnatý obvod Kašperské Hory, s turisticky atraktivním okolím a množství poválečných dosídlenců z ciziny. „Až do roku 1979 musela doktora Helena dojíždět z Pustiny. V domě neměli pořádně udělanou vodu, takže nemohla mít pračku, s elektřinou to také bylo všelijaké, ústřední topení chybělo. Takže Helena přišla po práci do studeného baráku, cestou ještě musela nakoupit. Pak navařila, postarala se o domácnost i o učení chlapců. Neměla to jednoduché. Helena byla nesmírně chytrá, vzdělaná a sečtělá žena, s pochopením pro druhé a soucítěním, někdy snad až přílišným,“ vzpomíná na Kostrouchovu první manželku tehdejší dětská lékařka Marie Staňková.

Doktor na koni s výstředními metodami

Zdeněk Kostrouch pomáhal lidem, miloval přírodu a koně. Přezdívku Doktor na koni si vysloužil proto, že na jednom vyrážel z Pustiny za svými pacienty. Uměl natočit EKG i vytrhnout zub, zkrátka pomoci nemocnému. Jeho metody byly často specifické.

„Mě nadchl, když jsem měl jednou velmi vysokou horečku. Přijel na koni, přes rameno měl sedlové brašny a povídá mé manželce: Máte tu kyselé mléko? Tak mu ho dejte a do rána to bude dobré,“ vzpomíná jeden z jeho pacientů a také přátel Karel Ešner. „A opravdu se tak stalo.“ Zdeněk Kostrouch léčil i kávou nebo malým panákem.

Empatie mu byla zkázou

V domě na Pustině žil doktor na koni i poté, co se rozpadlo manželství s Helenou. Bydlel tu pak se svou zdravotní sestrou Anežkou a také s druhou manželkou Věrou. „Často se za mnou v té době zastavil a stěžoval si, že život už není takový, jaký si představoval,“ prozrazuje Karel Ešner.

Dům na Pustině pustnul čím dál víc a podobný osud potkal i samotného doktora. „Zřejmě doplatil na svoji empatii. Chtěl se pro druhé, a tedy i pro svou manželku, obětovat. Ke konci už z něj byla jen taková troska,“ prozrazuje další pamětník Václav Volenec.

Zdeněk Kostrouch zemřel po pobytu v nemocnici 17. března roku 1994. Tak to uvádí klatovská matrika. Pochovaný je na hřbitově v Kašperských Horách. Šumavskou osobnost připomíná přímo na Pustině dřevěný památník s nápisem umístěný v blízkosti bývalého domu Kostrouchových. Ten od 90. let opět vlastní původní majitelka Eliška Hašková Coolidge. Stavba bohužel chátrá a obrůstá křovím.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.