Dolly Parton má dnes 75. narozeniny

Film Osobní strážce získal slušné hodnocení jak u diváků, tak u kritiků. Zásluhu na tom měli nejen Kevin Costner a Whitney Houston, ale i písnička I Will Always Love You. Tou film obohatila právě Whitney Houston a na hudební scéně s ní po té sklízela velké úspěchy. A to do té míry, že si většina posluchačů myslela, že se jedná o první, původní verzi. Zasvěcenci však věděli své.

V sedmdesátém čtvrtém roce se country zpěvačka Dolly Parton rozhodla, po sedmi letech nahrávání duetů s Porterem Wagonerem, vydat sólový singl I Will Always Love You. Wagonerovi to nebylo zrovna po chuti, ale singl se dostal na první příčku country hitparád. Dolly Parton později získala díky autorským právům 6 milionů dolarů. Ve svém žánru nebyla po rozchodu s Wagonerem žádným nováčkem. První album s názvem "Hello, I’m Dolly" vydala už v r. 1967. Dnes už není jen ztělesněním country muziky a širokou posluchačskou obcí je vnímána i jako pop hvězda.

Zlí jazykové sice často tvrdí, že o část její popularity se postaraly odvážné dekolty a vyzývavé pózy. Dolly nad tím se smíchem mává rukou. Její život v mládí nebyl rozhodně idylický. Pochází z Tennessee, jedné z nejchudších částí Spojených států. Měla jedenáct sourozenců a její otec neuměl ani číst a psát. Ona sama, prý zpívala, ještě než se naučila chodit.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.