Domácí játrovka se sušenými švestkami
podle paní Aleny z Chodova u Karlových Varů
Suroviny:
400g vepřových jater
2 vejce
250g sádla
2 cibule
6 kuliček nového koření
3 bobkové listy
sůl, pepř
dezertní sladké víno
sušené švestky (vypeckované)
Postup:
Játra odblaníme, omyjeme, nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme bobkové listy , nové koření a vaříme 1 hodinu.
Mezitím vlijeme do jiného hrnce dezertní víno, přidáme sušené švestky a povaříme.
Nadrobno nakrájené cibulce a sádle osmahneme vajíčka, smícháme s uvařenými játry a společně rozemeleme na masovém strojku. Osolíme, opepříme a promícháme s povařenými švestkami. Plníme do sklenic nebo do krabiček od rostlinného tuku a necháme vychladit.
Poté podle potřeby mažeme na pečivo a dozdobíme okurkou, ledovým salátem či jinou zeleninou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.