Domácí kávová zmrzlina s ořechy

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kávová zmrzlina s ořechy

Je léto a k němu patří zmrzlina. Nejen jako osvěžení, ale hlavně jako pochoutka. Nabízíme velmi delikatesní kombinaci ořechů a kávy.

Kdo není příznivcem kávy, může zmrzlinu ochutit podle svého, podle momentálních možností a zavděčit se svým strávníkům. Velice dobrá, ba přímo výtečná je kombinace malin a mandlí. V současné době zrají jahody, tak zkusme zmrzlinu jahodovou, později borůvkovou nebo jen smetanovou, třeba s čokoládou nebo kakaem.

Ingredience
  • 4 žloutky
  • 200 ml mléka
  • 120 g krystalového cukru
  • 2 – 3 kávové lžičky kvalitní instantní kávy
  • 500 ml šlehačky (stačí 31%)
  • 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička másla
  • 1 lžička medu

Mléko svaříme s cukrem a kávou a necháme téměř vychladnout. Pak postupně do svařeného mléka vešleháme žloutky a na mírném ohni za stálého míchání zahříváme, až směs zhoustne a získá hustotu vařeného pudingu. Za občasného prošlehávání necháme úplně vychladnout. Mezi tím si připravíme ořechy. Na pánvi rozpustíme máslo a ořechy na něm orestujeme. Jakmile začínají měnit barvu, přidáme med, promícháme a stáhneme z ohně. Na povrchu ořechů se vytvoří velmi jemná krusta. Máslo a med ořechy provoní.

Jakmile uvařená základní směs vystydne, lehce do ní vmícháme dotuha ušlehanou šlehačku a opražené ořechy. Dobře promícháme a směs vlijeme do misky nebo do tvořítek a necháme v mrazničce zmrznout. Během mražení doporučuji několikrát hmotu lehce promíchat, tím bude zmrzlina bez ledových kousků.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň