Domácí medovník

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Margity z Plané.

Suroviny korpus:

3 vejce
300 g cukru (krupice)
250 g tuku na pečení
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
400 g hladké mouky

Suroviny na krém:

1 balení zahuštěného slazeného mléka
300 g másla

Postup:

Zahuštěné slazené mléko uvaříme den předem (2 hodiny ve vodní lázni) a necháme vychladnout.

Druhý den si připravíme pět pečících plechů s nízkým okrajem, na které dáme pečící papír.
Na každý plech obkreslíme podle dortové formy kruh. V kastrůlku, který dáme do vodní lázně, rozpustíme tuk na pečení, přidáme cukr, vejce, med, sodu a nakonec mouku. Dobře rozmícháme.

Připravené těsto rozdělíme na plechy - cca 2,5 lžíce těsta na každý plech. Rukou namočenou ve vodě rozprostřeme, až za okraje vyznačených kruhů.

Pečeme na 170 °C, cca 7-10 minut.

Slazené mléko smícháme s máslem a tím vznikne krém.

Z upečeného těsta vyřízneme nožem pravidelné kruhy (dle nákresu). Každý potřeme krémem a přikryjeme dalším (vrstvíme). Na posledním horním kruhu necháme vrstvu krému.

Ořezané okraje rozmixujeme v mixéru a horní kruh jimi posypeme (jako když zdobíme drobenkou).

autor: posluchač