Domácí zvířata, pštrosa i velblouda uvidí návštěvníci Zámeckého statku v Újezdě nade Mží

8. červenec 2022

Jan a Jarmila Slepičkovi skupovali postupně zámek v Újezdě nade Mží v okrese Plzeň-sever od roku 1993 až do roku 2015. V současnosti zde turisté mohou absolvovat prohlídku interiéru zámku s různými výstavami a především pak prohlídku zámeckého statku, kde jistě zaplesá srdce jak malých, tak velkých návštěvníků.

Na Zámeckém statku v Újezdě nade Mží

Ti zde totiž najdou spoustu zajímavých zvířat, a to jak ty běžně doma chovaná, jako jsou třeba králíci, kachny, slepice, tak ale i rarity, jakými je velbloud, papoušek, či pštros. „Máme zde i nový párek pávů Jeníčka a Mařenku. Pak jsou tady quessantské ovce, což je nejmenší plemeno ovcí. Tyto ovce nebečí, ale mečí. Říkáme tady takový příběh, že naše ovečky vychovávala koza. Od ní se naučily cizí řeč a od té doby mečí,“ řekl s úsměvem Jiří Riedel, průvodce na zámeckém statku.

Dalším z mnoha zvířat je zde například kůň. „Zajímavý je třeba tento fríský kůň, kdy se jedná o jedno z největších plemen koní vůbec. Máme zde dokonce stádo o 8 koních. Tato zvířata se často využívají- ve filmu jakožto rytířští koně,“ uvedl průvodce.

Quessantská ovce

Malí táborníci se zde dokonce mohou zapojit do nejrůznějších aktivit: „Teď v létě tady u nás pořádáme jak příměstské, tak pobytové tábory. Děti se tady během dne starají o zvířátka a pobytoví táborníci to mají zpestřené tím, že zde mohou přenocovat,“ řekl Jiří Riedel.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio