Domažlice zakázaly v celém městě hazard

23. prosinec 2014

Domažlice nechtějí ve městě hazard. Přijaly vyhlášku, která zakazuje provozování sázkových her, loterií a podobných her na celém území města. Rozhodli o tom zastupitelé jedenáctitisícového centra Chodska, nejmenšího města z okresních měst v Plzeňském kraji.

V roce 2012 přijali domažličtí zastupitelé vyhlášku, která hazard výrazně omezila. Určila tehdy 14 konkrétních adres, kde je možné zatím výherní automaty a videoloterijní terminály provozovat. Teď bylo ovšem nutné přijmout novou právní úpravu.

„Město Domažlice nyní oslovil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže s tím, že tuto vyhlášku vidí jako problematickou, protože pro některé provozovatele může být diskriminační. Do konce roku tak bylo třeba přijmout novou právní úpravu, protože jinak by městu hrozily sankce,“ říká mluvčí radnice Kristýna Bublová.

Ročně získaly Domažlice z hazardu kolem 15 milionů korun, které posílaly například na sport a na kulturu. Finanční výpadek po zániku heren chce město hradit z vlastních zdrojů.

Heren se ale město nemůže zbavit okamžitě. Podle starosty Miroslava Macha teď musí ministerstvo financí zahájit s provozovateli správní řízení, ve kterém bude zcela jistě využito všech opravných prostředků. Zavření jednotlivých provozoven tak může trvat dva až tři roky.

Herny chtějí zakázat například i v Klatovech

Také některá další města už před časem herny plošně zakázala. Ovšem kvůli nejrůznějším průtahům se jich ještě zcela nezbavila.

Například město Klatovy, jehož žalobu kvůli právu obcí zakazovat hazard loni vyslyšel Ústavní soud. Z původních 330 hracích zařízení jich je ve městě stále téměř 70.

Dříve měly Klatovy z hazardu kolem 12,5 milionu korun ročně. Kvůli pomalému tempu rušení heren ale ještě rozpočet na rok 2015 počítá s příjmem z hazardu zhruba ve výši 2,5 milionu korun.

Spustit audio