Domov Čtyřlístek částečně zrekonstruoval rozlehlou zahradu, klienti mají díky ní více vyžití

17. srpen 2023 19:29, aktualizováno

Interaktivní tabule, lavičky a nová zeleň. Tak teď po rekonstrukci vypadá část zahrady v Domově se zvláštním režimem Čtyřlístek v Plzni. Klientům se díky ní rozšířily možnosti vyžití, personálu zase šetří čas.

Zrenovovat kus zahrady především pro klienty, kteří kvůli své diagnóze potřebují nepřetržitý dozor, nechal Městský ústav sociálních služeb města Plzně. „Máme radost, že jsme mohli zatím alespoň část velké zahrady přizpůsobit klientům domova,“ říká vedoucí útvaru Lenka Rundová. „Zahrada přijde vhod obzvlášť oddělení se zvýšeným dohledem, kde jsou umístěni klienti s těžkou formou demence. Naším cílem je, aby se u nás cítili bezpečně a zároveň abychom v nich co nejvíce podporovali určitou soběstačnost.“

Zahrada v Domově se zvláštním režimem Čtyřlístek v Plzni

Na zahradě mohou obyvatelé odpočívat, posedět ve stínu na lavičce, ale také třeba trénovat motoriku u interaktivní tabule. Pozemek zdobí také nová výsadba s okrasnými rostlinami a plodinami – angreštem, rybízem i jahodami, které si klienti sami sklidí.

„Kromě toho, že jsou nadšeni obyvatelé domova, zahrada šetří čas i našemu personálu. V uzavřeném úseku je třicet klientů a ti mohou být na pozemku všichni pohromadě s doprovodem pouze jedné pečovatelky. Doufáme, že se tu klienti budou více a více zapojovat do různých činností, něco si tu zahrají, dají si svačinu a podobně,“ uvádí Lenka Rundová s tím, že zbytek zahrady se bude opravovat postupně.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy