Domov pro osoby se zdravotním postižením v Bystřici nad Úhlavou má novou speciální místnost. Jmenuje se snoezelen

13. duben 2018 14:10

Domov pro osoby se zdravotním postižením zrekonstruoval další část budovy, ve které sídlí. Tentokrát tady během deseti měsíců a za plného provozu opravili a přistavěli novou část k bezbariérovému křídlu budovy.

Akce přišla téměř na sedm milionů korun a domov ji celou hradil z vlastních fondů. Odměnou klientům i zaměstnancům za náročné období je teď moderní prostředí se šesti ložnicemi, potřebně vybaveným sociálním zázemím, společenskou místnosti s přístupem na wifi, terasou a také speciální relaxační místností, zvanou snoezelen.

„Jedná se o multifunkční místnost, která slouží k relaxaci našich klientů a to především pro těžší formu postižení. Do té multifunkce patří světelné efekty, zvukové efekty, dotyky, vodní postel nebo aromalampa,“ popsala ředitelka domova Kateřina Šimková.

Místnost nabízí i další technické vybavení k multismyslové stimulaci. „Jsou zde například světelná optická vlákna, která mohu rozprostřít přes klienty, a oni si s nimi hrají a pozorují, jak se mění barvy. Dále je tu bublinkový vodní sloupec, který pomocí interaktivního ovladače mění zvukové a světelné efekty, a dobré je, že si ovladač mohou klienti osahat. Ke zrakové a sluchové stimulaci slouží například také promítání moře nebo přírody včetně zvuku,“ uvedla aktivační pracovnice Romana Larvová.

Místnost využívají klienti s těžkým i středním postižením

Původně byl snoezelen zřízen jen pro těžce postižené, ale zhledem k tomu, že jsou v zařízení i klienti se středně těžkým mentálním postižením, připravila si pro ně v místnosti Romana Larvová také tematický program.

„Klienti přijdou ve skupinkách po třech nebo čtyřech, posadíme se na koberec, vyndáme si orffovy nástroje a podle nálady si zahrajeme a uvolníme se. Hlavně jsou všichni zvědaví, co to tu máme nového a chtějí to také vyzkoušet,“ dodala Larvová.

Při vybavování multifunkční místnosti se zaměstnanci nechali inspirovat v jiných zařízeních. Podle ředitelky Kateřiny Šimkové se podařilo realizovat i řadu vlastních nápadů. Do budoucna chtějí postupně snoezelen zdokonalovat a vylepšovat.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio