Domov pro seniory sv. Jiří v Plzni začne testovat své klienty příští týden

12. listopad 2020 10:00

Tento týden by domovy pro seniory a další sociální zařízení měly dostat antigenní testy na covid-19. Testování klientů a zaměstnanců nařídilo ministerstvo zdravotnictví a mělo by se opakovat každých 5 dní.

Klienti a zaměstnanci, kteří jsou mobilní, se dostaví do ambulance v přízemí domova, kde se budou provádět testy na covid-19. Klienty, kteří jsou imobilní, budou zaměstnanci testovat přímo na pokojích. „Testování v našem domově se týká 70 klientů a zhruba 50 zaměstnanců,“ sdělila sociální pracovnice Pavla Janouškovcová.

Testy zatím v Domově pro seniory svatého Jiří nemají, ale měly by přijít do pátku. Od pondělního odpoledne probíhá v Plzeňském kraji distribuce antigenních testů do domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení. Sady postupně rozváží společnost Avenier a všechna zařízení by je měla obdržet do konce týdne.

V celém Česku se tento týden rozvezou zhruba dva miliony antigenních testů do dvou tisíc zařízení, což by mělo vystačit i na pravidelné opakování. „V rámci celé České republiky se bude testovat zhruba 100 tisíc klientů a podobný počet zaměstnanců. Testů jsou aktuálně necelé 2 miliony kusů. Po 5 dnech opakování by měly vydržet na nějaký měsíc a půl a 5-10 opakování,“ zmínil Martin Nesrsta ze společnosti Avenier.

Domov pro seniory testování vítá i přesto, že bude obtížné

Testování pro domov přináší značné komplikace. Domov bude muset vyhradit zaměstnance, kteří budou testování provádět. Kompletní testování by mělo u jednoho člověka trvat 15 minut až půl hodiny, což přináší značnou časovou náročnost.
Podle zaměstnanců má testování význam. „Podzim je takové období, kdy se více vyskytují virózy a v tomto období pro nás může být složitější odlišit běžnou virózu právě od onemocnění covid-19,“ uzavřela Pavla Janouškovcová.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio