Domov sociálních služeb v Liblíně bojuje s covidem. Nakažení jsou klienti i personál

29. říjen 2020 15:00

V Domově sociálních služeb v Liblíně na Rokycansku panuje velice vážná situace. Onemocněla zde naprostá většina klientů, také polovina personálu je pozitivní na covid-19. Domov žádá o pomoc veřejnost.

Podle posledních informací má Domov sociálních služeb v Liblíně 109 pozitivních klientů ze 123. Počet úmrtí v souvislosti s covidem vyšplhal na šest. Šest klientů je nyní hospitalizováno. Téměř polovina zaměstnanců (39 z 80) je pozitivních na covid-19.

Domov zveřejnil výzvu, ve které žádá o pomoc veřejnost a vřele by uvítal další pomocné síly. Momentálně v domově pomáhá 6 děvčat a 2 chlapci z VOŠ v Plzni a postupně shání i dospělé pracovníky například pro přímou obslužnou činnost u lůžka, úklid nebo do prádelny.

Situaci špatně zvládají mentálně postižení

„První vlna covidu byla u nás daleko horší, co se týče psychické stránky klientů,“ řekl Petr Kounovský, ředitel liblínského domova. V současné době již klienti vědí, co mohou čekat a situaci zvládají celkem zdárně. Dobu covidovou hůře zvládají mentálně postižení, kteří byli zvyklí na pravidelné venkovní procházky, které jim teď umožněné nejsou.

Nákupy lidem zajišťuje sociální úsek a komunikovat s rodinou mohou klienti domova přes Skype prostřednictvím dvou darovaných tabletů. Další počítač, který by měl pomoci, čeká domov od nadace Krása pomoci.

Domovu by se nyní nejvíce hodil klasický spotřební materiál jako jsou ochranné pláště, respirátory, rukavice a roušky. „Samozřejmě uvítáme pomoc například s vitamíny a ovocem, která se nám dostala v první vlně,“ sdělil Petrem Kounovský.

Problémy v domově vyvolaly vlnu solidarity. Domov si velice váží morální podpory, které se mu dostává a děkuje také všem dárcům, kteří nabízejí materiální pomoc.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková
Spustit audio