Don Williams: Listen To The Radio

27. květen 2024

85. narozeniny by slavil zpěvák a skladatel Don Williams, legenda americké country hudby. Pro svůj význam i mírnou povahu byl přezdíván „něžný obr“.

Don Williams byl americký country zpěvák a skladatel, známý svým hladkým hlasem a relaxačním stylem. Narodil se 27. května 1939 v Texasu a zemřel 8. září 2017. Během své kariéry vydal řadu hitů a získal mnoho ocenění, včetně cen Grammy a cenu Asociace country music. Jeho hudba byla populární jak ve Spojených státech amerických, tak v zahraničí. Don Williams byl známý svou skromností a pokorou, což se odráželo i v jeho písních. Jeho texty často reflektovaly každodenní životní situace a city. Byl nazýván "Gentle Giant", něžný obr country hudby kvůli své vysoké postavě a mírnému charakteru.

Navzdory svému úspěchu zůstal nenápadným člověkem, což ho učinilo oblíbeným jak mezi fanoušky, tak mezi kolegy hudebníky. Jeho hluboký, jemný hlas a klidný styl zpěvu mu přinesly celkem 17 hitů číslo 1 a mnoho věrných posluchačů po celém světě.

Jedním z jeho nezapomenutelných hitů je píseň "Listen to the Radio". Tato skladba vyšla v roce 1982 na stejnojmenném albu a stala se jednou z jeho nejoblíbenějších písní. Svým jednoduchým, ale emotivním textem, který posluchače oslovuje upřímností a srdečností je typickým příkladem Williamsova stylu. Téma písně je velmi univerzální: vypráví o tom, jak rádio dokáže spojit lidi a přinést jim útěchu a radost i v těžkých chvílích. Don Williams nám svými písněmi připomněl, že i v jednoduchosti lze najít krásu a hloubku. Jeho hudba zůstává živá i po jeho odchodu v roce 2017 a dál inspiruje nové generace hudebníků.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.