Dopravní podnik v Melbourne by se měl inspirovat Plzní

8. leden 2015

Z daleka do našeho studia zavítal Miloslav Černý, který se natrvalo usadil v Austrálii. Vyprávěl nám o své emigraci na západ, důvodech odchodu, cestě do Austrálie a začátcích v neznámé cizině, bez přátel a znalosti jazyka.

Spolu s manželkou, která má italsko-irské kořeny, žije v Melbourne už od první poloviny 80. let minulého století. Začali od naprosté nuly, on měl významný problém s angličtinou, kterou takřka vůbec neovládal. Když vzal noční práci na benzínové pumpě, dostal se do řady trapných situací – nerozuměl, co mu kdo povídá.

Dnes s manželkou čas od času přicestují do Evropy a uvažují o tom, jak rozdělit pozornost mezi děti a vnoučata v Plzni, ve Skotsku a v Melbourne. Nelehké rozhodování.

Češi se v porovnání s divokými 90. lety trochu uklidnili, zlepšili a celkově působí velice příjemným dojmem. Alespoň takový dojem z nás pan Černý má. Velice rád jezdí v Plzni městskou hromadnou dopravou. Systém Plzeňské karty srovnává s logistikou v Melbourne, která stála 1,3 miliardy australských dolarů a ještě k tomu špatně funguje a vykazuje řadu chyb, což vede k zatýkání pasažérů. Australané by se podle něj měli přijet do Plzně poučit a zjistit, jak u nás veřejná doprava slouží cestujícím.

Proč skončil Miloslav Černý právě v Austrálii? Na jaké místo a v kterém ročním období doporučuje do země klokanů vycestovat?

Na tyto a řadu dalších otázek odpověděl v dopoledním programu Českého rozhlasu Plzeň. Celý rozhovor s moderátorem Stanislav Juríkem si poslechněte pod odkazem "Přehrajte si celý příspěvek".

Spustit audio