Dort Pavlova
Tento dort dostal jméno po ruské primabalerině Anně Matjejevně Pavlově.
Kdo bělostný moučník, který svou chutí navozuje pocit lehkosti a vzdušnosti, připravil úplně poprvé, není známo. O původ receptu se dodnes Austrálie pře s Novým Zélandem. Obě země totiž nadýchaný dezert považují za poklad své národní gastronomie.
V Austrálii lze koupit korpus jako polotovar, krásně a bezpečně zabalený, což svědčí o tom, jak je zde tento dort populární.
Suroviny:
4 bílky
375 g krystalového cukru
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 lžička vinného octa
1 lžíce kukuřičného škrobu (Maizena)
500 ml smetany ke šlehání
jahody
maliny
kiwi…
Postup:
Z bílků se solí ušleháme tuhý, ale měkký sníh, do kterého postupně zašleháváme krystalový a vanilkový cukr, ocet a kukuřičný škrob.
Na pečící papír si nakreslíme kruh o průměru přibližně 23 cm. Do vyznačeného kruhu naneseme sněhovou hmotu a stěrkou rovnoměrně rozetřeme, ve středu mírně prohloubíme, vytvoříme tvar mělké misky.
Troubu zahřejeme na 150 °C, vložíme plech se sněhovou hmotou a pečeme zprvu 15 minut, potom snížíme teplotu na 100 °C a pečeme - sušíme další hodinu. U horkovzdušné trouby nastavíme celkově teplotu o 20 °C nižší. Pak troubu vypneme a korpus necháme v troubě vychladnout.
Studený dort ozdobíme šlehačkou a ovocem. V zimním období můžeme použít ovoce mražené nebo kompotované.
Z bílkové hmoty můžeme připravit malé korpusy, mini Pavlovy. Odpadne tak krájení dortu, každý dostane svůj celý.
Příprava tohoto dortu potrvá přibližně 2,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.