Dravce nehladit! Dotyk je možný pouze při zjišťování jeho kondice

3. listopad 2023

Kondici dravce orientačně zjistíte pohmatem na prsní kosti. Je to jediný dotyk, který je přípustný. Důvod vysvětluje sokolník Milan Zaleš.

„Každý pták má nad kostrčí tzv. mazovou žlázu. Ta produkuje maz, a jak si dravec peří pročišťuje, také si je promašťuje. Když ho budete neustále hladit na zádech, maz setřete a dravec snadno promokne,“ objasňuje sokolník Milan Zaleš, proč vám nedovolí na své dravce sahat. Blíže představuje jednoho z nich, luňáka hnědého.

Seznámit se s vodníkem se jen tak někomu nepoštěstí. Martině Sihelské se to povedlo náhodou při jednom večerním běhu na Tachovsku. Druhé setkání už na náhodě nenechala a s milým vodníkem Slávkem si domluvila schůzku v Plzni.

Talinum latnaté slouží jako náhrada ženšenu. Botanicky s ním tato bylina nemá nic společného, ale její účinky jsou podobné jako u pravého ženšenu. Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové se proto talinum prodává také pod názvem korejský ženšen. Jak se pěstuje a při kterých nemocech pomáhá?

„Ochutnávání přírodních marmelád na omrzlých mezích vás tak trochu vrátí do dětství,“ říká autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková. Jen co na podzim uhodí první mrazíky, doporučuje vypravit se za tím účelem na trnky a šípky. Většinou až do Vánoc je možné trhat květy sedmikrásek, lektorka jimi zdobí krémové polévky.

Zveme např. na vernisáž výstavy Příroda v zimě 14. 11. v Muzeu Českého lesa v Tachově, na turisticko-přírodovědný výlet Napříč Slavkovským lesem z Mariánských Lázní do Bečova nad Teplou 17. 11. a na setkání s autorkou květinových kuchařek Janou Vlkovou 22. 11. v Knihovně města Plzně.

Mezi touto dobou rostoucí hlívy patří hlíva dubová. Jde o jedlou středně velkou tužší houbu. Jak upozorňuje Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň, hlívu dubovou navzdory jejímu názvu obvykle najdete na jiných listnáčích než na dubu - hlavně na jabloních, bucích, topolech a břízách. Velmi často roste na také na smrku. Jak tato hlíva vypadá?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio