Dříve ráj pytláků, dnes domov vodního ptactva

28. červenec 2020

Na první pohled nepříliš nápadná lokalita na okraji brdských lesů byla v minulosti častým terčem pytláků. V současné době se rybník Tisý jeví jako ideální místo pro odpočinek a relaxaci.

Rybník Tisý se nachází mezi obcemi Strašice a Těně na Rokycansku, na samém okraji brdských lesů. Kdysi dávno sloužil jako zásobárna vody pro zdejší hamry a hutě.

Rybník měl v minulosti sloužit jako vodní rezervoár pro lokomotivy. Nacházíme se totiž v kraji, kterému se přezdívá kraj krále železnic. Tímto „králem“ byl v 19. století Bethel Henry Strousberg, podnikatel původem z Německa, který sídlil v nedalekém Zbirohu. Mezi obcemi Rokycany, Strašice a Zbiroh chtěl vybudovat „český Manchester“, neboli město pro dělníky ze Strousbergových závodů. Jeho plány ale zkrachovaly a po „králi“ železnic zůstaly v kraji jen dluhy.

V současnosti je rybník rájem ryb a vodního ptactva. Jeho tmavé zbarvení je způsobeno dřívějšími rašeliništěmi za rybníkem, kterým se říkalo černavy. Dnes je tento termín překonaný. V minulosti byl rybník také využíván jako koupaliště, jezdili sem dokonce známé osobnosti té doby. K místu se váže několik pytláckých historek, jelikož se rybník kupříkladu během okupace stával častým terčem pytláků.

Vzdálenost z Plzně je přibližně 36 km.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Brdy: 77 romantických , dobrodružných a tajemných míst (autor: Tomáš Makaj)
Spustit audio