Drobenkový koláč s rebarborou a jahodami

Vynikající a naprosto senzační kombinace – rebarbora a jahody! Už na první pohled jde o velmi jednoduché, rychlé a celkem levné těsto. Různými kombinacemi ovoce, použitím tvarohové nádivky, smetany nebo šlehačky můžeme tento moučník povznést na daleko vyšší úroveň.

Ingredience
  • 1 hrnek jemného krystalového cukru (250 ml)
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • cca 1/2 hrnku mléka
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy nebo pekáče
  • cca 500 g rebarbory
  • cca 250 g jahod
  • 4 lžíce vanilkového pudinku

Smícháním mouky, vanilkového i krystalového cukru a změklého másla vypracujeme drobenku, ze které odebereme jeden hrnek a dáme jej stranou.

Do zbylé drobenky přidáme mléko, prášek do pečiva, celá vejce a promícháme. Vzniklé řidší těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané koláčové formy nebo na plech s vyšším okrajem.

Oloupanou rebarboru nakrájíme na plátky a prosypeme malým množstvím cukru, aby pustila šťávu. Pak přidáme jahody, čerstvé nebo i mražené. Větší nakrájíme, menší necháme vcelku. Posypeme sypkým vanilkovým pudinkem a promícháme. Pudink dobře udrží šťávu z ovoce. Takto připraveným ovocem hustě poklademe povrch těsta a posypeme odloženou drobenkou.

Pečeme při 160 °C ve středně vyhřáté troubě, dokud povrch nezrůžoví.

Prochladlý koláč nakrájíme a pocukrujeme. Můžeme ho podávat pokapaný kysanou smetanou nebo se šlehačkou. Další variantu můžeme připravit tak, že pod ovoce dáme oslazený tvaroh.

Na jeden koláč lze použít i více druhů ovoce, které můžeme podle chuti posypat skořicí. Uvedené těsto je výtečné zejména pro rebarboru nebo švestky.

zdroj: Český rozhlas Plzeň