Duben a játra očima celostní terapeutky Dagmar Chmelířové
Celá příroda je ve svém největším rozpuku. Proč však spousta lidí cítí jarní únavu? Příroda přes zimu odpočívala a nabírala síly, ale kdo z nás opravdu odpočíval? Současný lidský život nerespektuje přírodní cykly. Do období plného energie vstupujeme bez předchozího odpočinku, vyčerpaní.
Z jarní únavy nemůžeme vinit přírodu, ale nás samotné, protože našimi životními přístupy bráníme toku energie. A co s tím vším mají společného naše játra?
Játra jsou „generálem“ našeho organismu. A právě teď velí: do útoku!
Játra řídí a udílí povely našemu organismu, starají se o to, aby v něm vše plynule fungovalo, bylo průchodné a v pohybu. Pokud jsou játra v pořádku, člověk má v sobě zakódovanou přirozenou strategii, plánování, je nebojácný, respektuje hranice osobního prostoru. Kouzelné slůvko, které vám tento prostor poskytne je: Ne; je velmi osvobozující. Zkuste si ho.
Játra jsou v lidském organismu natolik důležitá, že jsou vybavena mimořádnou schopností regenerace. Tohoto jevu si všimli už i staří Řekové, kteří jej popsali v báji o Prometheovi: Přes odpor Dia přinesl Prométheus lidem dar ohně, ten ho potrestal tím, že nechal Promethea přikovat řetězy k vysoké skále a vyslal orla, který každé ráno k Prometheovi přilétal a trhal mu játra z těla. Přes noc Prometheovi vždy játra dorostla.
Tento orgán je tzv. biochemickou továrnou, podporují tvorbu a vylučování žluči a tolik „zatracovaného“ cholesterolu. Podle celostní medicíny je období pro maximální jaterní činnost od jedné do třetí hodiny ranní. Znamená to, že v těle touto dobou nastává největší detoxikační proces v průběhu celého dne.
V dubnu nejčastěji trpí „jaterňáci“
Je zajímavé sledovat, s jakým zatížením navštěvují lidé moji praxi, a to v závislosti na ročním období. Navštívila mne například paní, která měla problémy s únavou, zvýšenou hladinou cholesterolu a s alergií vyvolaným pálením očí. Zlobila se neustále na manžela, který na ni nereagoval, což u ní vyvolávalo hněv a agresi. Výbuchy vzteku se střídaly s plačtivostí. Byla skleslá, protože nevěděla, co má udělat pro to, aby ji začal vnímat. Vše uvedené bylo příčinou toho, že přestávala mít chuť k jídlu a vlastně i k životu. Navíc při běžné gynekologické prohlídce lékař u této paní objevil cystu.
Co s tím? Udělejte si pořádek
Především nastolit do běžného života řád a pravidelnost - v jídle i denním režimu. Poradila jsem paní a mohla by to být rada pro nás všechny – volte nejodlehčenější stravu z celého roku, doplněnou klíčenými a kvašenými potravinami.
Důležité je vynechání všech sladkostí, mléčných výrobků a potravin, které obsahují lepek. Prospějeme tím organismu, který je schopen vypořádat se nejen s cystou, ale i zvýšeným cholesterolem. Přidaly jsem do jídelníčku zelené potraviny.
Na regeneraci jater jsou výborné tinktury z vlaštovičníku většího, (žlučník) ostropestřce mariánského (játra) a čubetu benediktu (žaludek). Namíchaly jsme čaj z pampelišky, měsíčku, čekanky a řepíku.
Paní se přihlásila na hodiny swingu, koupila si elektrické kolo, aby manželovi stačila a ten na ni nemusel čekat. Již po třetí návštěvě se psychický, ale i fyzický stav velmi zlepšil a paní si pochvalovala recept na „jogurt bez jogurtu“ a řepný kvas, který je levný, jednoduchý, protizánětlivý a zároveň podporuje střevní mikroflóru.
Jogurt začala připravovat všem svým kamarádkám, proto vám ho nabízím k vyzkoušení.
Jogurt z naklíčené pohanky
Suroviny:
1/2 šálky naklíčené pohanky
1-2 jablka
hořké kakao
skořice
datle na doslazení
Postup:
Pohanku namočíme minimálně na 4 hodiny. Jogurt se dá udělat i z pohanky, kterou klíčíme např. 1 den. Přidáme jablka, přibližně v takovém množství, kolik máme pohanky, dochutíme buď hořkým kakaem, nebo podle vlastní chuti skořicí, vanilkou apod. Doplníme trochou vody a rozmixujeme.
Řepný kvas
Suroviny:
3 ks červené řepy
1 polévková lžíce mořské soli
5 stroužků česneku
2,5 cm čerstvého zázvoru
2 litry převařené vychladlé vody
1 plná lžíce umeocta (nemusí být)
Postup:
Suroviny přelijeme převařenou vodou, zavíčkujeme a necháme odstát cca 3–4 dny.
Hotový kvas užíváme tak, že si malou skleničku dáme před jídlem (obědem, večeří).
Kvas máme uložený v lednici. Po vypití můžeme vytvořit druhý nálev ze zbylých surovin opakovaným přelitím převařenou vodou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.