Dudy a dudáci v Rokycanech

17. leden 2024

V Rokycanech se od roku 2002 pravidelně koná akce Dudy a dudáci, která mladým muzikantům a široké veřejnosti zprostředkovává setkání s osobnostmi tohoto oboru. Letošní 22. ročník proběhne v sobotu 24. února od 15 hodin v obřadní síni rokycanské radnice.

Dudy a dudácká muzika patří odedávna k západním a jižním Čechám. Neobejdou se bez nich koncerty folklorních souborů, venkovské lidové slavnosti či městské festivaly. Současným nositelům této hudební tradice se již před lety dostalo ocenění v podobě zápisu na seznam nemateriálního kulturního dědictví Plzeňského i Jihočeského kraje.

Ohlédnutí do historie

S myšlenkou na uspořádání prvního ročníku akce Dudy a dudáci v Rokycanech přišla v roce 2002 zakladatelka rokycanských folklorních souborů Božena Auterská. V prvních ročnících získala pro spolupráci Vlastimila Bradu, výborného muzikanta, člena LM Rokytka, který byl ve hře na dudy žákem Josefa Režného. A právě Režný jako největší osobnost jihočeské dudácké hudby, zakladatel strakonického Prácheňského souboru i MDF, byl hostem prvního setkání z cyklu Dudy a dudáci před 22 lety v roce 2002.

Výpravy za dudáckou hudbou

Pořadatelem akce Dudy a dudáci je soubor Rokytka, od roku 2022 ve spolupráci se spolkem Folklor Plzeň. Dostaveníčko sestává z populárně naučné přednášky, komorního koncertu a jednou za dva roky i z dudáckého workshopu pod vedením některé z osobností české dudácké hudby. V minulých ročnících akce Dudy a dudáci se na besedách, prezentacích a přednáškách dostalo na témata výroby dud či regionální hudební historie, a to nejen české.

Václav Švík v Rokycanech v roce 2020

Nesmírně obohacující byla setkání s osobnostmi jako byl již zmíněný Josef Režný, Zdeněk Bláha, Jaroslav Krček, z Moravy přijeli Pavel Číp, Jan Kašpařík a Vít Trčka, ze Slovenska Robert Žilík a Ľubomír Tatarka, ze Spojených států amerických o dudácké hudbě českých emigrantů přednášel Michael Cwach. Na koncertech se v uplynulých 22 letech představily kromě domácích kapely z Plzně, Strakonic, Domažlic, Horní Břízy, Mrákova a řada dalších. Letos 24. února od 15 hodin zahraje vynikající mladá sestava Malé muziky Orchestru lidových nástrojů Plzeňského kraje a hlavním hostem akce Dudy a dudáci bude západočeská dudácká legenda Václav Švík.

Václav Švík

Rodák z Přeštic Václav Švík (* 1946) je sólistou Konrádyho dudácké muziky z Domažlic. Na dudy byl žákem Jiřího Kajera a Zdeňka Bláhy, vletech 1966–1980 byl členem, a pak i vedoucím muziky souboru Škoda Plzeň (dnešní Mladiny), pro kterou vytvořil několik desítek úprav lidových písní. O roku 1970 vystupuje jako dudák a zpěvák Konrádyho dudácké muziky. Patří mezi nejvýraznější interprety české lidové hudby. S Konrádyovci, kapelou Škoda, profesionálním Plzeňským lidovým souborem a muzikou hornobřízského Úsměvu natočil na 300 snímků převážně západočeských a jihočeských lidových písní, které byly vydány na desítkách titulů různých hudebních nosičů.

Dudácká hudební dílna

Již v pátek 23. 2. si dají v Rokycanech dostaveníčko mladí či začínající dudáci, kteří ovládli základní techniku hry a mají zájem se zdokonalit pod vedením zkušených lektorů, dudáků a hudebních skladatelů Dalibora Bárty a Josefa Kuneše. Podrobné informace jsou k dispozici na stránkách spolku Folklor Plzeň, včetně přihlášky na dudáckou dílnu, která se koná jednou za dva roky. Kromě hudební lekce na české dmychací dudy budou mít účastníci letošního workshopu možnost vyzkoušet si hru na elektronický nástroj z dílny skandinávských výrobců. Zážitkem však nepochybně bude i samo srdečné setkání české dudácké komunity v čele s Daliborem Bártou a Josefem Kunešem.

Spustit audio