Dům historie Přešticka vystavuje sbírku Lega od ašského rekordmana

29. září 2023

Zveme vás do Domu historie Přešticka v Přešticích na velkou výstavu s názvem Ašské kostičky II. Tam vystavuje rodina Balšánových část své sbírky stavebnic Lego.

Ondřej Balšán je držitelem zápisu v České knize rekordů za největší sbírku Star Wars u nás. Tuto výjimečnou výstavu můžete navštívit až do 19. listopadu. Součástí výstavy exponátů je i hernička pro děti.

Fotovoltaické panely a tepelná čerpadla se dnes skloňují ve všech pádech. V zimě ale potřebnou elektřinu nezajistí a mnohá tepelná čerpadla tepelnou pohodu také ne. Energie jsou drahé. Není proto lepší dům nejdříve zateplit, než investovat tisíce korun do zařízení, které je dnes předražené? Nad tím se bude zamýšlet Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Ašské kostičky

Drobné ovoce může vylepšit naše zahrady. Většinou patří mezi prostokořené. Rybíz, angrešt, maliny, aronie. muchovník a spoustu dalších druhů můžete vysadit právě teď na podzim. Jak je vybírat, jaké podmínky potřebují pro  zdárný růst se dozvíte od plzeňského zahradníka Přemysla Písaře.

Není štětec jako štětec. Poznáte to při nátěrech. Jak vybírat štětce podle druhu nátěru se dozvíte od malíře a lakýrníka Josefa Béhma z Domažlic.

Z větších venkovních bazénů nemusíte na zimu vypouštět vodu. Stačí je dobře zazimovat. Jak na to poradí Martin Zikula, technik z plzeňské firmy na Lochotíně, která bazény vyrábí a také opravuje.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio