Dušonky
Velmi vhodný pokrm pro tyto podzimní dny. Zelí je křehké, mrkev šťavnatá, brambory jsou dobyté. Příjemná kombinace s uzeným masem a pikantní klobásou, to je skvělá skladba „dušonek“, pokrmu, který vychází z polské kuchyně.
Suroviny na šest až osm porcí:
10 větších syrových brambor
250 g slaniny nebo uzeného masa
1 nožička pikantní klobásy
2 středně velké mrkve
2 cibule
1/4 menší zelné hlávky
1/2 pórku
sůl
mletý pepř
sladká i pálivá mletá paprika
petrželka
Postup:
Nejdříve oloupeme syrové brambory, mrkev a cibuli. Vše opláchneme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky.
Z hlávky zelí odstraníme poškozené listy a nakrájíme na nudličky, pórek na kolečka. Takto připravenou mrkev, zelí, pórek a cibuli dohromady promícháme.
Dno vyšší nádoby pokryjeme plátky slaniny. Na ni rozložíme nakrájené brambory, které osolíme, opeříme a posypeme sladkou i pálivou mletou paprikou. Kořeníme podle chuti, ale rozumně, protože budeme kořenit každou vrstvu!
Na plátky brambor dáme vrstvu zeleninové směsi, mírně osolíme a na zeleninu dáme na kolečka nakrájenou klobásu, na kousky nakrájenou slaninu nebo uzené maso. Takto střídavě prokládáme vrstvy brambor a zeleniny, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Poslední vrstvou tvoří brambory.
Nádobu přiklopíme poklicí a v dobře vyhřáté troubě pečeme 50 minut při 200 °C. Po této době pokrm lehce „nadýcháme“ vidličkou a bez pokličky necháme ještě 10 minut v troubě tzv. dojít.
Podáváme se saláty z čerstvé nebo nakládané zeleniny.
Celková doba přípravy tohoto pokrm trvá přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka