Dva měsíce po ptačí chřipce se do drůbežárny v Brodu nad Tichou vrací slepice

16. březen 2023 14:45, aktualizováno

Kvůli nákaze ptačí chřipkou musela na začátku letošního roku drůbežárna v Brodu nad Tichou na Tachovsku spolu s hasiči a veterináři utratit a zlikvidovat skoro tři čtvrtě milionu nosnic a také zhruba sedm milionů vajec. Dva měsíce po incidentu se do dosud největšího ohniska ptačí chřipky v Česku vrací slepice – zatím na zkoušku.

„Každá hala se myla zhruba 18 dní,“ popsal Richard Bílý z Krajské veterinární správy pro Plzeňský kraj. „Po dvou závěrečných dezinfekcích všech tří hal, na základě splnění všech dalších podmínek, které legislativa určuje, jsme na žádost chovatele povolili zkušební repopulaci do haly 2.“

Do haly 2, tedy do té prostřední, v níž ptačí chřipka začala, mohl chovatel po dalších vyšetřeních a kontrolách nasadit prvních 37 200 kuřic. Ty zde pobudou pozorovací dobu 21 dní. Veterinární správa bude sledovat jejich stav přes kamery a každý týden odebere vzorky, jež otestuje na přítomnost viru ptačí chřipky. „První výsledky jsou vyhovující a předpokládáme, že i nadále bude vše v pořádku. Pokud ano, povolíme na konci března či začátkem dubna celkové naskladnění haly 2, kam se umístí zhruba 250 tisíc kuřic,“ řekl Richard Bílý.

Příčina zůstává neznámá

Jak uvedl jednatel firmy Česká drůbež Zdeněk Pašek, naplnění další haly je v plánu na první týden v červnu a té poslední na konec srpna. Pak by se mohl rozběhnout plán produkce. Mezitím drůbežárna zavádí v areálu další opatření, jako je zakrytí ventilátorů sítěmi, vybudování nové hygienické smyčky pro stájové zaměstnance a přebudování dezinfekční brány u vjezdu do farmy. V plánu je také oddělit prostor pro zaměstnance, kteří pracují na třídírně, a ty, jež pracují ve stáji.

Zatím stále probíhá přesné vyčíslování škod. A ani po bezmála čtvrt roce není pořád jasné, jak se na přelomu roku nákaza do velkochovu na Tachovsku dostala. „Podnikli jsme veškeré kroky, které legislativa umožňuje, najít přímý důkaz se nám ale nepodařilo. Nutno dodat, že to se povede jen málokdy,“ uzavřel Richard Bílý.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související