Dvakrát narozený Pavol Hammel slaví narozeniny

7. prosinec 2021

Legendou slovenské populární hudby je bezesporu zpěvák Pavol Hammel. Už ve svých čtrnácti letech založil skupinu Prúdy, která je aktivní dodnes. V roce 1979 prospal odlet letadla a tím si zachránil život.

Jeho otec byl houslistou Slovenského národního divadla a i Pavol na ně hrával do svých šestnácti let. Pak nastalo období s kytarou, na kterou Pavol Hammel hraje dodnes. V roce 1962 založil skupinu Prúdy, kterou postupně prošlo mnoho vynikajících muzikantů, připomeňme například hráče na klávesové nástroje Mariana Vargu, baskytaristu Fedora Frešo, kytaristu Františka Grigláka a další, pro Prúdy psali texty Kamil Peteraj i Boris Filan. Pavol Hammel vystudoval právnickou fakultu. Je také výborným malířem a zřejmě bude dlouho živ podle pověry, která se říká, když je někdo považovaný a za mrtvého a najednou se znovu vrátí mezi živé.

Pavol Hammel 28. července roku 1976 unikl jisté smrti. Po předchozí oslavě se dostavil na pražské letiště podle vlastních slov poněkud unaven. V letištní hale při čekání a odlet letadla do Bratislavy usnul a nevzbudilo ho ani několikeré upozornění letištním rozhlasem, tzv. last call. Let tedy zmeškal, ale díky tomu se podruhé narodil. Letadlo totiž o několik desítek minut později po sérii chyb dispečera i posádky havarovalo do bratislavského jezera Zlaté piesky. Pavol Hammel se tak ocitl na listině pasažérů této letecké tragédie, která si vyžádala 76 obětí a nechtěně tak způsobil šok svým nejbližším. O několik hodin později, nic netušící, přiletěl do Bratislavy následujícím letadlem.

Pavol Hammel je úspěšným zpěvákem, skladatelem i producentem, kromě mnoha jiných napsal i hudbu ke slavné písni o učitelce tance.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.