Dvě stě trpaslíků a skřítků se zabydlelo na zámku v Tachově

Po celé léto na zámku v Tachově ukazuje tamní výstava zhruba dvě stě trpaslíků a skřítků v různém provedení, různých kvalit a z různých materiálů. Teprve na této výstavě si uvědomíte, kde všude v běžném životě můžete potkat trpaslíky.

Na zámku v Tachově je aktuálně plno trpaslíků. Dohromady tvoří dočasnou výstavu, kterou má zámek zapůjčenou z muzea z Ústí nad Labem. „Trpaslíci jsou zde z různých časových období, třeba po roce 1989 byly symbolem trpaslíci z vietnamských tržnic,“ uvedl kastelán tachovského zámku Pavel Voltr. Výstava představuje i několik novodobých trpaslíků, ale nejzajímavější jsou typičtí zahradní trpaslíci, kteří dosahují stáří až 70 let.

Cílem výstavy je hlavně obveselit návštěvníky

Celá výstava se také setkala s názorem, že trpaslíci jsou velkým kýčem. Trpaslíci a skřítci slouží hlavně k obveselení dětských návštěvníků. Na výstavě nejsou vystaveny jen figurky trpaslíků, ale trpaslíci jsou zobrazeni na všem možném jako jsou například potraviny či oblečení.

Velká část expozice je věnována nejznámějším sedmi trpaslíkům z pohádky o Sněhurce. Zájemci mohou vidět trpaslíky, jak uklízí zahradu či se se spícím trpaslíkem vyfotit. Výstava je přístupná do konce prázdnin.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio