Dvě významná výročí letos oslaví Starý Plzenec

23. leden 2016

Město se připojuje k letošním oslavám narození Karla IV. a slaví se i první písemná zmínka hradiště Hůrka. Ve Starém Plzenci se bude slavit a lidé se mohou těšit i na nové Centrum služeb pro turisty u hradu Radyně.

Letošní rok se v Česku nese ve znamení Karla IV., který se narodil před 700 lety. Připomínat si ho budou nejen Karlovy Vary, ale také například hrad Kašperk nebo Starý Plzenec. Tam navíc letos oslaví další kulaté výročí, 1 040 let od první písemné zmínky o národní kulturní památce přemyslovském hradišti Hůrka.

Vedení radnice připravuje už teď na obě významné oslavy bohatý program. Oslavy první písemné zmínky hradiště Hůrka začnou už v podvečer 9. dubna, kdy městem projde historický průvod s lampiony a pochodněmi. Následovat by měl hodokvas u řeky. Hlavní část oslav se pak bude odehrávat druhou dubnovou neděli.

„10. 4. v 10:40 hodin, takže jsme i ten datum udělali významný. Bude se konat u řeky Úslavy, kde by jedním z bodů programu měla být i bitva, která se odehrála v roce 976 přesně tady na tom místě," uvedla starostka Starého Plzence Vlasta Doláková.

Karel IV. se narodil v květnu před sedmi sty lety a měl pro Starý Plzenec nemalý význam. Nechal vystavět královský hrad Radyně a povýšil Starý Plzenec na město.

„V kostele Narození Panny Marie na Malé Straně nechal vymalovat christologický cyklus. Ten christologický cyklus je prý starší než ten, který nechal vymalovat na Karlštejně, takže jsme na něj velmi pyšní," pochlubila se koordinátorka oslav Denisa Brejchová.

V rámci oslav se otevře i nové centrum služeb pro turisty

Oslavy na Radyni se připravují na 28. května a program nabídne nejen oživené prohlídky hradu, ale i historická řemesla a další zajímavosti. Stěžejním bodem celého programu bude uvítání Karla IV. a jeho rodiny a o zábavu by neměla být nouze.

„Dvorní stavitel Karla IV. Zdeslav Chlup bude předávat stavbu zdárně vyvedenou do konce. Budeme určitě opékat vola, bude téct medovina a víno proudem, budeme mít zajištěnou středověkou hudbu. K uctění panovníka máme připravenou módní dobovou přehlídku, nějaký menší rytířský turnaj atd.," vyjmenovala Denisa Brejchová.

Karel IV. s družinou by pak také měl otevřít nově budované Centrum služeb pro turisty v předhradí hradu Radyně. Vzniká přestavbou bývalé hájovny. V centru by měly být k dispozici různé informace o hradu, o památkách ve Starém Plzenci a v okolí.

Součástí nového centra mám být také malý cykloservis a veřejné toalety. Rekonstrukce objektu přijde na 6,5 milionu korun a město na ni získalo dvoumilionovou dotaci.

autoři: Směna ČRo Plzeň , mkl
Spustit audio