Dýšinská náves rozkvete folklorem

Soubory z Gruzie, Řecka a Slovenska doprovodí desítky českých dětských a dospělých skupin na prvním ročníku mezinárodního folklorního festivalu, který se koná od 2. do 4. září v Dýšině u Plzně. Dýšinské folklorní slavnosti byly původně součástí červnového folklorního festivalu v Plzni. Po ukončení spolupráce už loni obec uspořádala klasické staročeské máje. Nový festival vznikl v Dýšině z iniciativy Foklorního sdružení ČR, které nadchlo prostředí i nasazení lidí. Hrát, zpívat a tančit se bude na návsi i v přilehlých barokních statcích.

Dýšině byl přidělen samostatný termín pro konání vlastního festivalu, jehož dramaturgem je Zdeněk Vejvoda z oddělení etnomuzikologie Etnologického ústavu Akademie věd. Novodobá tradice národopisných slavností v Dýšině vznikla na začátku 90. let. První byly máje v roce 1991, pak staročeské dožínky. Slavnosti měly ráz lidových her s písněmi. Festival, spojený s lidovou slavností, pořádá obec hlavně kvůli setkávání, patriotismu a udržování tradic.

Folklorní tanečníci ze Slovenska

Hvězdou bude čínská zpěvačka Feng-Jüng Song, žijící už od 80. let minulého století v Čechách, která ale vyrostla na čínské opeře. Se svou skupinou Horská karavana provozuje lidovou hudbu Číny, Mongolska, Tibetu i dalších východních států. Na festivalu kromě ní vystoupí na 350 účinkujících souborů z Česka, Řecka, Gruzie a Slovenska. Návštěvníci se mohou těšit například na folklorní soubory Rokytka z Rokycan, Prácheňský soubor ze Strakonic, Rosénku z Prahy, dětské soubory Jiskřičku, Mladinku, Meteláček i místní Guttu. Nebude chybět ani vážná hudba v podání smyčcového dua Martin Kaplan a Josef Fiala či romská kapela Josefa Gini.

Folklorní soubor Mladina
Vstupné na festival je symbolické - permanentka na všechny tři dny festivalu je za 50 korun.
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio