Elvis Presley: Jailhouse Rock

21. říjen 2021

21. října 1957 měl premiéru hudební film Vězeňský rock, ve kterém ztvárnil hlavní roli Elvis Presley. Hvězdy hity legendy se dnes pokusí přiblížit vám atmosféru té doby.

Nikdo nikdy takovou muziku neslyšel, protože ji nikdo nikdy nehrál, napsal jeden hudební publicista o vkladu Elvise Presleyho do moderní hudby. A Carl Wilson z Beach Boys k tomu dodal: „Jeho hudba bylo to jediné, co náleželo výhradně nám a ne našim rodičům.“ Bob Dylan měl k osobnosti Presleyho vztah skoro jako k nějaké mýtické bytosti a tak prohlásil: „Elvis kráčel po cestě mezi nebem a zemí jako zapálený muzikant a rebelantský osamělec. Geniální lidový hrdina destilující jádro současné muziky – gospel, pop, rhythm and blues a country.“

Na podzim r. 1957 okupoval Presleyho singl Jailhouse Rock ze stejnojmenného filmu sedm týdnů vrcholek zaoceánské hitparády a v Evropě uvedli statistici, že v r. 1957 bylo možno najít v hitparádě osm Elvisových písniček. Ano, v padesátých letech se králi rokenrolu, ale i dalším muzikantům, povedlo spojit několik hudebních stylů, které měli rádi, a tak vznikla muzika, nazývající se od té doby rock. Singl s písničkou Vězeňský rock zaznamenal v krátké době prodej více než dvou milionu výlisků a stal se tak platinovým.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.