Energii nám po zimě doplní smoothie z jarních bylinek a mraženého ovoce

12. březen 2021

První výhonky bylinek jsou bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. „Každá jedlá jarní rostlina má svoji výbavu. Čím víc si jich nasbíráme, tím budeme zdravější, je to taková přímá úměra,“ je přesvědčena autorka květinových kuchařek Jana Vlková.

V březnu se propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková vydává za trvalými plevely. „Hledám je v jedlém trávníku a na lukách. Trvalé plevele mají kořeny v zemi a raší mezi prvními. Každý zná kopřivu. Vynikající výhonky mají také kopretina bílá, toten menší, řebříček, jitrocel... Pod loňskými uschlými stonky můžeme na mezi najít první výhonky čekanky. Jíst se dají i prvosenkové listy, těm můj velký guru Mattioli říká listíčko a dává je na první místo. Během března už by také mohly být mladé výhonky ptačince prostředního,“ těší se autorka květinových kuchařek.

Samozřejmostí by podle ní měla být konzumace jarních bylin v syrovém stavu: „Mojí inspirací na březen je smoothie z těchto rostlin a jako jejich doprovod doporučuji nějaké zapomenuté ovoce z mrazáku.“

Smoothie z jarních bylinek a mraženého ovoce

Ingredience
  • jarní bylinky
  • mrkev
  • šťáva z limetky nebo citronu
  • banán
  • mražené ovoce
  •  

Mrkev očistíme, nakrájíme na hrubá kolečka, zakapeme šťávou z limetky nebo citronu a rozmixujeme.

Pro zjemnění a doslazení můžeme přidat banán.

Zmražené červené ovoce (jahody, rybíz, maliny apod.) necháme chvíli povolit v pokojové teplotě.

Mladé jarní bylinky dobře omyjeme.

Rozmixujeme podle vlastního vkusu, nejdřív bylinky, pak ovoce. Jestliže máme ovoce s pecičkami, mixujeme méně, rozdrcené pecičky dodávají nežádoucí hořkost.

Hrubě strukturované smoothie můžeme jíst lžičkou, jemně rozmixované se dá pít.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.