Fakultní nemocnice Plzeň hledá dárce krevních destiček

13. listopad 2018 14:36

Plzeňská fakultní nemocnice hledá další dárce krevních destiček, které pomáhají k léčbě leukemie a nádorových onemocnění.

V současnosti dochází do separačního centra na Lochotíně zhruba 300 dárců, kdyby jich několik desítek přibylo, pomohlo by to zlepšit organizaci odběrů. Destičky totiž mají trvanlivost pouhých pět dní a tak je nutné zásoby často a pravidelně doplňovat.  „V současné době ubylo dárců destiček, protože ti stávající zestárli, nebo ze zdravotních důvodů nemohou darovat. Základnu dárců bychom potřebovali zvýšit o 50 až 100,“ potvrdil vedoucí separačního centra Daniel Lysák.

Krevní destičky potřebuje nemocnice pro ty pacienty, kteří jich mají nedostatek z důvodu nemoci krvetvorby nebo intenzivní léčby po chemoterapii nebo transplantaci, vysvětlil vedoucí separačního centra Daniel Lysák

„Krevní destičky potřebujeme pro ty pacienty, kteří jich mají nedostatek z důvodu leukemie nebo poruchy krvetvorby. Popřípadě z důvodu intenzivní léčby, kterou jim poskytujeme, ať už jde o chemoterapii nebo transplantace,“ vysvětlil lékař. Odběr krevních destiček probíhá s pomocí separátoru a trvá asi hodinu. Přístroj pomocí odstředivé síly oddělí destičky a krev se vrací zpět dárci.

Přes rok už chodí darovat destičky také Karolína Traxmandlová. „O možnosti darovat destičky jsem se dozvěděla, když jsme tady byli se školou na exkurzi. Studuji zdravotnickou školu, tak o problematice něco vím, a mám radost, že můžu někomu pomoct,“ řekla. Dárcem může být zdravý jedinec od 18 let, který netrpí žádnou infekční, krví přenosnou chorobou. Kontakt na separační centrum je dostupný na webových stránkách Fakultní nemocnice Plzeň.

autoři: Jana Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio