Fakultní nemocnice Plzeň nápor pacientů s nemocí covid-19 zvládá

30. říjen 2020 11:00

V plzeňské fakultní nemocnici v borském areálu byl v říjnu otevřen nový Urgentní interní příjem. Počet hospitalizovaných pacientů s nemocí covid-19 dosahuje téměř dvou set. Personálně situaci nemocnice zatím zvládá.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň je hospitalizováno 199 pacientů s onemocněním covid-19. Ve standardní péči je 143 pacientů, 40 je na jednotkách intenzivní péče a mimo covid–pracoviště se nachází dalších 16 nemocných, kteří jsou sice covid–pozitivní, ale mají jiné zdravotní obtíže, a proto jsou na jiných klinikách. (Stav je z 29. října odpoledne, pozn.red.)

Nemocnice vyčlenila v borském areálu pavilon, kde se vybudoval Urgentní interní příjem pro covidové pacienty. Společně zde spolupracují jak internisté, tak lékaři z infekční kliniky a plicní lékaři. Lůžková kapacita čítá 100 lůžek standardní péče a následně byly zavedeny i některé jednotky intenzivní péče tak, aby byl zbytek nemocnice ochráněn.

Podzimní vlna se od jarní liší mimo jiné poměrem sil. V jarní dny déle svítilo slunce, hezké počasí dodávalo lidem pozitivnější náladu a opatření se dodržovala více, jelikož pravděpodobně ve společnosti panoval větší strach z nemoci. Nyní to vypadá, že se lidé onemocnění bojí méně, a proto nařízení porušují. Tím pádem počet pacientů stále roste.

Nemocnice žádnou část péče omezit nemusela. „Díky vysokému nasazení našich zaměstnanců situaci zvládáme. Některé výkony jsme museli utlumit, ale ne pro to, že bychom neměli kapacitu, ale spíše proto, abychom to personálně zvládali,“ vysvětlil Václav Šimánek, ředitel plzeňské fakultní nemocnice. Ministerské opatření zastavilo od 28. října veškerou plánovanou péči. Plzeňská FN však udělá vše proto, aby i plánované výkony zejména v onkologickém programu plnila.

V nemocnici je nepřítomno 515 zaměstnanců

Ředitel Fakultní nemocnice Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D. bude ve čtvrtek 5. listopadu od 18 hodin hostem pořadu Co vás zajímá a bude v něm odpovídat na dotazy posluchačů.

Nemocnice udělala některá režimová opatření, aby personál maximálně vytížila. V tuto chvíli jí zatím personál neschází, ale nikdo neví, jak se situace bude vyvíjet. „K dnešnímu dni máme nepřítomno 515 zaměstnanců, z toho 238 je v souvislosti s covidem, ať už je to karanténa, izolace nebo třeba péče o děti,“ oznámil Václav Šimánek.

Ředitel Fakultní nemocnice Plzeň žádá veřejnost, aby ctila vládní opatření a dodržovala veškerá doporučení. V případě, že bude kdokoli potřebovat zdravotnickou péči, měl by se primárně obrátili na svého praktického lékaře. „Byl bych rád, kdybychom se chovali zodpovědně a bránili tím i svoje okolí,“ dodal Václav Šimánek.

autoři: Jan Čubr , Iva Štěpánková
Spustit audio