Fakultní nemocnice v Plzni otevřela nové ambulance pro dětskou kliniku

Nově vybudované a zařízené ambulance pro dětskou kliniku otevřela na Den dětí plzeňská fakultní nemocnice. Bezbariérové ambulance jsou u přízemního vchodu, těsně sousedí s kartotékou a lékárnou. Nemocnice je přestěhovala z původního místa v šestém patře u dětské kliniky. V uvolněných prostorech vznikly další tři lůžka pro matky, jejichž děti se na klinice léčí.

Jak poznamenala ředitelka nemocnice Jaroslava Kunová, nemocnice mohla ambulance vybudovat díky dvoumilionovému příspěvku od plzeňského magistrátu. Ambulance slouží jako místo vůbec prvního kontaktu rodičů a dětských pacientů s pracovníky kliniky. Přicházejí sem rodiče s dětmi na doporučení dětského lékaře před umístěním na kliniku, ambulance ale také částečně plní funkci dětské pohotovosti. Ročně tudy projde na 2000 pacientů, z toho zhruba polovinu tvoří děti ošetřené v rámci pohotovosti.

Dítě v nemocnici

Ambulance disponuje také třemi denními lůžky. Až na 24 hodin jsou na ně ukládáni dětští pacienty, u kterých není zcela jasné, jaké onemocnění se z počátečních a někdy ne zcela jednoznačných příznaků, vyvine. Ambulance podle něj nejčastěji ošetřuje děti s nemocemi dýchacího ústrojí, včetně zápalů plic, s průjmovými onemocněními a s infekcemi močových cest.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio