Fara v Železné Rudě byla kvůli havarijnímu stavu uzavřena, lidé se bojí prodeje pozemku developerům

11. září 2023 09:45, aktualizováno

Fara v Železné Rudě na Šumavě je uzavřená. Zhruba třicet let sloužila k setkávání místních a hlavně jako turistická ubytovna. Kvůli havarijnímu stavu ale provoz na začátku letošního září ukončila. Místní obyvatelé mají strach z toho, že pozemek s farou Biskupství českobudějovické prodá developerům.

Kostel a fara v Železné Rudě

Podle vedení města i mínění místních obyvatel o pozemek už projevili zájmem developeři. Panují obavy, že církev zchátralou faru prodá a na jejím místě vznikne třeba další apartmánový dům. „Přestože nikde nevisí oficiální inzerát o prodeji, myslíme si, že tento záměr biskupství má. Mě osobně oslovili developeři, kteří se ptali, co bychom si na místě fary představovali. Láká je, že farní zahrada je v územním plánu vedená jako stavební pozemek,“ říká starosta města Filip Smola. „My bychom ale rozhodně nebyli rádi, kdyby místo historického objektu stál v budoucnu třeba moderní bytový dům.“ Místní obyvatelé vyjadřují svůj strach peticí, kterou podepisují.

Vedení dle starostových slov kontaktovalo Biskupství českobudějovické a sdělilo zájem o to získat faru do majetku města. Biskupství reagovalo s tím, že s nabídkou počítá a bude vedení informovat v případě, že se záměr prodeje uskuteční. Nicméně zatím oficiálně vyvrací, že by fara na prodej byla. „Fara v Železné Rudě má dle nás potenciál a prodej v současné době není na pořadu dne. Plánujeme spíše její rekonstrukci, nicméně není v našich silách opravit všechny objekty, jež by to potřebovaly, najednou. Investujeme s rozvahou,“ uvádí generální vikář Biskupství českobudějovického David Henzl. Chátrající železnorudská fara zatím zůstane zavřená.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio