Fazole na bílo
Fazole jsou poměrně levná surovina, která by však neměla chybět v žádném jídelníčku. Jsou zdrojem vlákniny a bílkovin. Obsahují také velké množství vitaminů, minerálních látek. Na druhé straně fazole obsahují malé množství tuku a kalorií.
Suroviny na šest porcí:
400 g suchých bílých fazolí
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 cibule
50 g hladké mouky
50 g másla
250 ml smetany
ocet
sůl
opečená slanina, klobása, uzenina nebo sázená vejce či vejce uvařená natvrdo
Postup:
Přebrané fazole propláchneme a přes noc je namočíme do vody. Pak k nim přidáme koření a uvaříme je doměkka.
Z nakrájené cibule, másla a mouky připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme prochladlým vývarem z vařených fazolí. Dobře rozmícháme, osolíme, podle chuti okyselíme octem a povaříme cca 10 minut.
Do omáčky přidáme vařené fazole a přivedeme k varu. Na závěr pokrm zalijeme smetanou a krátce povaříme.
Podáváme jako samostatný pokrm s opečenou slaninou nebo uzeninou. Takto upravené fazole však výborně chutnají i se sázenými vejci nebo s vejci vařenými natvrdo.
Doporučená příloha: rozpeky, slané pečivo.
Celková doba přípravy pokrmu podle tohoto receptu trvá přibližně 1,5 hodiny, bez doby potřebné k namáčení fazolí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.