Fazole na bílo

Vaříte s ČRo Plzeň , Vaří Mirka Kuntzmannová

Fazole jsou poměrně levná surovina, která by však neměla chybět v žádném jídelníčku. Jsou zdrojem vlákniny a bílkovin. Obsahují také velké množství vitaminů, minerálních látek. Na druhé straně fazole obsahují malé množství tuku a kalorií. 

Suroviny na šest porcí:

400 g suchých bílých fazolí

2 bobkové listy

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

1 cibule

50 g hladké mouky

50 g másla

250 ml smetany

ocet

sůl

opečená slanina, klobása, uzenina nebo sázená vejce či vejce uvařená natvrdo

Postup:

Přebrané fazole propláchneme a přes noc je namočíme do vody. Pak k nim přidáme koření a uvaříme je doměkka.

Z nakrájené cibule, másla a mouky připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme prochladlým vývarem z vařených fazolí. Dobře rozmícháme, osolíme, podle chuti okyselíme octem a povaříme cca 10 minut.

Do omáčky přidáme vařené fazole a přivedeme k varu. Na závěr pokrm zalijeme smetanou a krátce povaříme.

Podáváme jako samostatný pokrm s opečenou slaninou nebo uzeninou. Takto upravené fazole však výborně chutnají i se sázenými vejci nebo s vejci vařenými natvrdo.

Doporučená příloha: rozpeky, slané pečivo.

Celková doba přípravy pokrmu podle tohoto receptu trvá přibližně 1,5 hodiny, bez doby potřebné k namáčení fazolí.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.