Fazole na bílo
Fazole jsou poměrně levná surovina, která by však neměla chybět v žádném jídelníčku. Jsou zdrojem vlákniny a bílkovin. Obsahují také velké množství vitaminů, minerálních látek. Na druhé straně fazole obsahují malé množství tuku a kalorií.
Suroviny na šest porcí:
400 g suchých bílých fazolí
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
1 cibule
50 g hladké mouky
50 g másla
250 ml smetany
ocet
sůl
opečená slanina, klobása, uzenina nebo sázená vejce či vejce uvařená natvrdo
Postup:
Přebrané fazole propláchneme a přes noc je namočíme do vody. Pak k nim přidáme koření a uvaříme je doměkka.
Z nakrájené cibule, másla a mouky připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou zalijeme prochladlým vývarem z vařených fazolí. Dobře rozmícháme, osolíme, podle chuti okyselíme octem a povaříme cca 10 minut.
Do omáčky přidáme vařené fazole a přivedeme k varu. Na závěr pokrm zalijeme smetanou a krátce povaříme.
Podáváme jako samostatný pokrm s opečenou slaninou nebo uzeninou. Takto upravené fazole však výborně chutnají i se sázenými vejci nebo s vejci vařenými natvrdo.
Doporučená příloha: rozpeky, slané pečivo.
Celková doba přípravy pokrmu podle tohoto receptu trvá přibližně 1,5 hodiny, bez doby potřebné k namáčení fazolí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.