Fenyklový likér vám zpříjemní zimu, zlepší trávení a pomůže zhubnout
Na likéry během zimy sází autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Podle ní zahřejí na těle i na duši a zároveň mají digestivní účinky.
Také jste do nového roku vstoupili s předsevzetím, že zhubnete? A jak se vám zatím daří? Podle propagátorky kytek k jídlu Jany Vlkové si shazování nadbytečných kil můžeme zpříjemnit a podpořit bylinnými likéry: „Rostliny napomáhající trávení jsou z čeledi miříkovitých. U nás se tradičně dělaly z kmínu kmínka, z anýzu anýzovka a další miříkovitou rostlinou hodně používanou i při výrobě piva je bedrník. Tyto rostliny mají vlastnosti, díky kterým usnadňují trávení a tím určitě i hubnutí.“
Od české tradice se Jana Vlková tentokrát odklonila a její recept na zimní likér pochází z Itálie: „Italové často používají k výrobě likéru fenykl, je to rostlina, která u nich roste na každé mezi. Jde o typický digestivní likér, malý panáček po každém jídle nám udělá dobře.“
Zimní fenyklový likér
Suroviny:
1 polévková lžíce semínek fenyklu na 2 dl alkoholu
250 g cukru
Postup:
Fenykl nasypeme do alkoholu a necháme nejméně 3 týdny macerovat. Poté slijeme přes jemný cedník.
Svaříme cukr s vodou, počkáme, až vychladne. Studený roztok přilijeme k fenyklovému alkoholu a necháme týden odpočinout.
Pak ochutnáme a případně upravíme. Příliš aromatický likér rozředíme buď stejným druhem alkoholu, v jakém jsme fenykl macerovali, nebo přidáme trochu suchého bílého vína.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka