Fenyklový likér vám zpříjemní zimu, zlepší trávení a pomůže zhubnout

Na likéry během zimy sází autorka květinových kuchařek Jana Vlková. Podle ní zahřejí na těle i na duši a zároveň mají digestivní účinky.

Také jste do nového roku vstoupili s předsevzetím, že zhubnete? A jak se vám zatím daří? Podle propagátorky kytek k jídlu Jany Vlkové si shazování nadbytečných kil můžeme zpříjemnit a podpořit bylinnými likéry: „Rostliny napomáhající trávení jsou z čeledi miříkovitých. U nás se tradičně dělaly z kmínu kmínka, z anýzu anýzovka a další miříkovitou rostlinou hodně používanou i při výrobě piva je bedrník. Tyto rostliny mají vlastnosti, díky kterým usnadňují trávení a tím určitě i hubnutí.“

Od české tradice se Jana Vlková tentokrát odklonila a její recept na zimní likér pochází z Itálie: „Italové často používají k výrobě likéru fenykl, je to rostlina, která u nich roste na každé mezi. Jde o typický digestivní likér, malý panáček po každém jídle nám udělá dobře.“

Zimní fenyklový likér

Suroviny:

1 polévková lžíce semínek fenyklu na 2 dl alkoholu

250 g cukru

Postup:

Fenykl nasypeme do alkoholu a necháme nejméně 3 týdny macerovat. Poté slijeme přes jemný cedník.

Svaříme cukr s vodou, počkáme, až vychladne. Studený roztok přilijeme k fenyklovému alkoholu a necháme týden odpočinout.

Pak ochutnáme a případně upravíme. Příliš aromatický likér rozředíme buď stejným druhem alkoholu, v jakém jsme fenykl macerovali, nebo přidáme trochu suchého bílého vína.

Spustit audio