Festival Chebské dvorky nabízí výtvarné umění, hudbu i divadlo

7. červen 2006

Multimediální festival Chebské dvorky začíná dnes už počtvrté v Chebu a potrvá do soboty. Nabízí výstavy různých žánrů, koncerty a divadelní představení. Festival zahájí Performance Divadla z chodby - to je soubor Svobodné chebské školy - hraje od 15. hodin na náměstí Krále Jiřího. A v 19. hodin začne hrát nejznámější česká reggae kapela Švihadlo. Což je velká atrakce, ale stran hudebních vystoupení nikoli jediná. Tak například v pátek bude hrát písničkář Jiří Schmitzer a po něm kultovní Hudba Praha. Ale zajímavě vypadají i regionální formace.

Podstatou festivalu je ale výtvarné umění. Vystavujících je několik desítek a vystavují na třiadvaceti dvorcích v centru Chebu - jsou převážně z Karlovarského kraje, tedy z Chebu, z Varů, ale také z Ostrova a dalších míst. Ale je tam i několik plzeňských umělců, třeba malířka Dana Raunerová, která se na dvorku prezentuje malbou - což nás nepřekvapuje - ale i fotografií, a to už překvapivé je.

Logo

Z přespolních v rámci republiky jsou hosté například z Olomouce, Ledče nad Sázavou nebo z Jesenice, ale vystavuje i fotograf z Londýna a další z New Castlu, část grafik je z Tokia a nesmí chybět početná skupina fotografů z Hofu a také zástupce z nedalekého Selbu. K vidění je fotografie, malba, kresba, grafika, keramika, plastiky, sochy, instalace - zajímavostí jsou sgrafita a komiks. Zajímavá je výstava Houslařské školy z Lub Jiřího Pátka a jeho žáků. Z expozice se dozvíme něco o historii houslařského řemesla a uvidíme ukázky práce stavby těchto nástrojů. To je hodně originální nápad a přitom je logicky spjat s regionem.

K Chebským dvorkům patří ovšem i divadlo. Ve čtvrtek a v pátek budou v 10 hodin pohádky, na které pokaždé naváže dětský taneční soubor chebské základní umělecké školy a pak výtvarná dílna pro děti nazvaná Květiny pro město. Z pátečního programu stojí za zmínku představení herců chebského Západočeského divadla, kteří v 18. hodin zahrají moralitu o té s kosou : Zubatá u zubaře. A festival bude mít v sobotu dvojí vyvrcholení: jednak díky pravidelným hostům Chebských dvorků, jihočeskému Divadlu Continuo a jeho Zatmění a pak díky londýnské světelné show - ta začne ve 23 hodin na náměstí Krále Jiřího.

Logo

K zajímavostem patří páteční vystoupení skupiny Újezd. Tu totiž tvoří žadatelé o azyl v České republice. A skupina by podle programu měla vystoupit - jako uprchlická ethno-rock kapela i v rámci doprovodného programu výstavy Czech.árny na nádraží Plzeň Jižní předměstí.

autor: Petra Kosová
Spustit audio