Fialky a saláty z lupení - dubnové obohacení jídelního lístku kytkožrouta

Křehké jarní listy obsahují vitamíny a minerály, fialky poslouží jako něžná ozdoba. Kdo má fialky obzvlášť v oblibě, může si udělat fialkový sirup.

Jarní salát nemusí být složený jenom z klasické zeleniny, v dubnu ho můžeme doplnit listy právě rostoucích rostlin. Patří mezi ně bršlice kozí noha a kerblík lesní, které se vyznačují petrželovou chutí a můžeme je tedy nasekat i do polévky. U obou trháme jen velmi mladé výhonky, které nám v lednici vydrží až 4 dny.

Zvláštní salátovou kapitolou jsou listy pampelišky a jí příbuzných bylin. Sbírat by se měly ještě před vykvetením rostliny, po něm se jejich kvalita mění, hořknou. Lidé si někdy listy pampelišky pletou s listy locik, prasetníků nebo čekanky, nebezpečí nehrozí, tyto byliny jsou jedlé. „Takže směle na louku a vychutnejte si jarní salátový hodokvas!“ radí Jana Vlková, propagátorka kytek k jídlu a autorka Květinové kuchařky.

Čtěte také

Milovníci fialek neboli violek vonných k nim mohou nejenom vonět a obdivovat je v trávě nebo ve vázičce na stole. Skvěle se jimi dají ozdobit nejrůznější sladká jídla, výborné jsou se šlehačkou, dobře chutnají i obalené v cukru. A pochopitelně také v už zmiňovaném salátu, zálivka by v tomto případě měla být z jemnějšího octa, jablečného nebo vinného, aby nepřekryla jemnou chuť fialek.

„Bez botanických znalostí je violka vonná snadno zaměnitelná s jinými druhy rodu Viola. Ani tato záměna nevadí, všechny violky jsou jedlé,“ ujišťuje Jana Vlková. Pokud se bez fialek neobejdete ani mimo jejich sezónu, můžete vyzkoušet fialkový sirup.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.