Fit salát

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky

Suroviny:

2 zralá avokáda
1 červený nebo růžový grep
1 ledový hlávkový salát
šťáva z jednoho citrónu
šťáva z 1/2 grepu
šťáva z 1/2 pomeranče
špetka cukru
2 polévkové lžíce olivového panenského oleje
1 polévková lžíce vinného octa
mletý pepř, sůl


Postup:

Oprané a okapané listu salátu nakrájíme nebo ještě lépe natrháme na menší kousky. Grep oloupeme, rozdělíme na dílky a sloupneme z nich blanku, zůstane jen dužina, kterou nakrájíme na kousky. Pracujeme nad hlubokým talířem, do kterého zachytáváme kapající grepovou šťávu. Avokáda oloupeme, odstraníme pecku a nakrájíme je na tenké plátky. Aby neztmavly, namáčí se v grepové šťávě.
Nálev připravíme z citrónové, pomerančové a grepové šťávy, cukru, soli, oleje a vinného octa. Ve větší míse nejprve přelijeme nálevem salát, který rozdělíme na talíře nebo misky. Nakrájené avokádo a grep na chvíli ponoříme do nálevu potom je dekorativně rozložíme na salát a přelijeme zbylým nálevem. Podáváme vychlazené.

Doba přípravy: 20 minut
4 porce

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová