Fotbalová Viktoria Plzeň a její fanoušci se loučí s bývalým obráncem Františkem Rajtoralem. Na stadion lidé přinášejí květiny i svíčky

24. duben 2017

Smutek a lítost. Plzeňští fanoušci se loučí s fotbalistou Františkem Rajtoralem. Bývalý obránce Viktorie, naposledy hráč Gaziantepsporu, se oběsil ve svém domě v Turecku. Fanoušky Viktorie zpráva zasáhla po včerejším ligovém zápase na Spartě. Ještě v noci někteří dorazili před stadion v plzeňských Štruncových sadech, kde vyrobili velký transparent s nápisem R.I.P. Rajty - tedy, odpočívej v pokoji. Další fanoušci dorazili hned ráno.

Ve Štruncových sadech před vchodem na hlavní tribunu fotbalového stadionu hoří několik svíček, je tu dres s číslem 27, který František Rajtoral nosil, několik viktoriánských šál, květiny a také jeho fotografie. Lidé přichází, zapálí svíčku a v tichosti uctívají památku oblíbeného fotbalisty. Podle většiny fanoušků, kteří se přišli rozloučit, byl František Rajtoral nejen výjimečný fotbalista, ale i milý a usměvavý člověk se smyslem pro fair play.


František Rajtoral se narodil 12. března 1986 v Příbrami. Fotbal hrál od útlého dětství. Koncem roku 2004 se poprvé dostal do A týmu Příbrami, potom následovala Ostrava a v letech 2009–2016 bojoval v dresu FC Viktoria Plzeň, s níž dokonce získal čtyři tituly mistra České republiky. Jeho posledním angažmá se od srpna 2016 stal tým Gaziantepspor v Turecku.

Představu o tom, jak se s Františkem Rajtoralem rozloučí samotná Viktoria Plzeň, má zatím jen hrubé obrysy. Mluvčí klubu Václav Hanzlík uvedl, že je zatím jasné pouze to, že k rozloučení dojde v sobotu během zápasu s pražskou Duklou. „Zatím nic konkrétního nemáme. Spojíme se s fanoušky, sedneme a chceme, aby akt proběhl důstojně a aby to odpovídalo tomu, jak velký hráč František byl a co pro Viktorku provedl,“ řekl Hazlík.

Fotbalová Viktoria Plzeň a její fanoušci se loučí s bývalým obráncem Františkem Rajtoralem

Na webu Viktorie Plzeň se s Františkem Rajtoralem rozloučil i generální ředitel klubu Adolf Šádek, který napsal: „V těchto chvílích jsou veškerá slova zbytečná, přesto cítím potřebu se alespoň touto cestou krátce vyjádřit. Chtěl bych v první řadě vyjádřit upřímnou soustrast celé rodině a všem lidem z hráčova blízkého okolí. Nic však nezmírní bolest, která zasáhla celou viktoriánskou rodinu. Všechny góly, body, vítězství a tituly jsou v tuto chvíli nepodstatné, jsme zarmouceni odchodem velkého viktoriána, a především skvělého člověka a kamaráda. Napadají mě v tuto chvíli jen následující slova: Rajty, díky za všechno. Nikdy na tebe nezapomeneme!"

autoři: jnm , jik
Spustit audio