Geologie a muzejnictví těší Martina Langa už pěknou řádku let

29. srpen 2024 11:30

Martina Langa by bylo možné představit především jako geologa, politika, spisovatele, básníka, divadelníka a muzejníka. Geolog a muzejník ale v současné době převažují. Znát ho mohou jak návštěvníci Muzea Středních Brd ve Strašicích, tak i posluchači Českého rozhlasu.

Čtěte také

Svým hlubokým hlasem mohl Martin Lang naše posluchače zaujmout už několikrát, ať už jako host ve studiu, nebo jako respondent při natáčení reportáže v terénu. Jednou z takových reportáží byla i ta o Mariině skále tvořené buližníkem nedaleko zámku Kozel: „Jsou prostě místa, kam se vracím strašně rád. Jsou to buližníkové skály, těch tady máme požehnaně,“ řekl Lang.

„Geologické, paleontologické a vůbec přírodovědné sbírky jsou v současné době taková moje největší starost. Bývalo to muzeum jako celek, ale už ho neřídím a pracuji tady pouze jako vědec. Je to ale samozřejmě i radost,“ přiznal Martin Lang, který by už do muzea docházet ale vůbec nemusel. Letos v červnu totiž oslavil 70. narozeniny a má tudíž nárok na zasloužený důchod.

A co tenhle milovník „kamenů“ k narozeninám dostal? „Kameny ne, spíš jsem se zbavil těch ledvinových. Asi ten nejkrásnější dárek jsem dostal od sousedů a kamarádů, kteří se složili na napůl soukromou a napůl pracovní cestu na Zakarpatskou Ukrajinu. Tam jsem ještě nikdy nebyl, ale vzhledem k tomu, že se v této oblasti kdysi narodil můj tatínek, tak bych se tam hrozně rád konečně podíval,“ uvedl.

V přiložené reportáži se toho o milovníkovi Brd Martinu Langovi dozvíte mnohem víc.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio