Gerry Rafferty: Baker Street

27. prosinec 2021

Ta píseň oživila v roce 1978 zájem o hru na saxofon. Začíná totiž sólem, které natočil geniální muzikant Raphael Ravenscroft. Zároveň v jednom rozhovoru řekl, že ho ta píseň vždycky štvala, protože je to rozladěné. Pravda také je, že prý za ni nedostal zaplaceno, šek na 27 liber se vrátil zpátky.

Řeč je o písni s názvem Baker Street, která se stala superhitem 70. let. Napsal ji skotský zpěvák Gerry Rafferty, který občas v ulici Baker Street bydlel u známého. Za tuto píseň pak dostával 80 tisíc liber ročně.

A kde Baker Street najdete? Je to ulice v Londýně. Je známá ve vztahu k fiktivní postavě slavného detektiva Sherlocka Holmese, který bydlel v domě číslo 221B, což je adresa, která nikdy neexistovala. Baker Street byla pojmenována po staviteli Williamu Bakerovi, který ji v 18. století postavil, původně v ní totiž bydleli příslušníci vyšší společenské třídy. V roce 1991 bylo v domě číslo 239 v Baker Street otevřeno Muzeum Sherlocka Holmese, na tuto adresu je doručována korespondence pro Sherlocka Holmese a poblíž stanice metra Baker Street je umístěna jeho socha.

Píseň s názvem Baker Street byla první v kanadském a australském žebříčku, druhá v americkém a třetí v Britském království.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.