Góóól! Zážitková výstava o fotbale odstartovala v plzeňském Depu 2015

22. leden 2020 08:20

Výstava zavede návštěvníky do historie fotbalu i za hrdiny tohoto světového fenoménu. K vidění bude do konce června.

Výstava vychází z knihy Ondřeje Fuczika Hrdinové - Největší příběhy české kopané. „Zakládali jsme si na tom, že se nejedná pouze o nějaké hřiště, kam by si třeba děti přišly zakopat, důležité je tam ale i zdůraznění charakterových vlastností, které by měl fotbalista mít - umění fair play, týmové spolupráce, role trenéra a jeho autority a podobně,“ řekla Jirátová.

Fotbal v proměnách času

Výstava provede návštěvníky historií od dob, kdy se na konci 19. století fotbal hrál s hadrovým míčem na nerovném plácku za městem až po profesionální utkání na moderním stadionu. Děti si na naklápěcí plošině natrénují balanc, spolupráci a komunikaci, na střelnici si zlepší přihrávku a přesnost střel. Na travnatém hřišti pak mohou sehrát zápas. Návštěvníci se také dozvědí o skotském fotbalistovi a trenérovi Johnu Maddenovi, který přišel na začátku 20. století do Čech a 25 let trénoval pražskou Slavii. Výstavou se prolínají i příběhy dalších slavných fotbalových osobností, Josefa Masopusta, Josefa Bicana či Pavla Nedvěda.

V plzeňském prostoru Depo 2015 začala výstava GÓÓÓL. Návštěvníky pocvičí ve fotbalových dovednostech a současně jim představí příběhy českých fotbalistů, kteří se zachovali čestně a odvážně nejen při zápasech

Závěr výstavy tvoří Síň slávy, kterou Viktoria Plzeň doplnila unikátními exponáty. Podle mluvčího klubu Václava Hanzlíka jsou zde vystaveny dresy z různých období, kopačky, kterými Milan Petržela vystřelil klubu pátý mistrovský titul, originální mistrovské medaile nebo míč, s nímž se v Plzni odehrál zápas století proti Realu Madrid. Historii přibližuje kronika z výstavby původního stadionu ve Štruncových sadech. Tváří výstavy je fotbalista Daniel Kolář, který patří mezi největší klubové ikony novodobé historie. S Viktorií získal všech pět mistrovských titulů a byl u všech tří účastí v Lize mistrů.

Výstava nabídne i doprovodný program, například v polovině února projekci prvního letošního ligového zápasu, který Viktoria hraje v Opavě.

autor: jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio