Gratinované rybí filety

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Mirky Kuntzmannové.

Suroviny na 4 porce:

  • 600 g mražených rybích filetů
  • 1 sklenička hub ve sladkokyselém nálevu (350 - 500 g)
  • 40 g másla
  • trochu kečupu
  • 100 – 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 50 g strouhanky
  • mletý pepř
  • sůl
  • máslo na vymazání nádoby

Suroviny na ozdobení:

  • 2 rajčata
  • petrželová nať

Postup:

Sterilované houby vložíme do cedníku, propereme je a necháme okapat. Zapékací nádobu nebo pekáč vymažeme máslem a naskládáme do ní nerozmražené, ale jen "povolené" plátky rybího filé. Osolíme, opepříme a na plátky ryby navrstvíme připravené houby. Pokapeme kečupem a zasypeme strouhaným sýrem, smíchaným se strouhankou. Pokapeme rozehřátým máslem, vložíme do rozehřáté trouby a při 180 - 210° C pečeme zhruba 25 minut. Na hotovém pokrmu se z roztaveného sýra vytvoří zlatavá křupavá krusta. Před podáváním zdobíme plátky rajčat a petrželkou.

Doporučená příloha: vařené, šťouchané nebo pečené brambory, pečivo, zeleninové saláty.

Celková doba přípravy cca 40 minut.