Gratinované rybí filety
podle paní Mirky Kuntzmannové.
Suroviny na 4 porce:
- 600 g mražených rybích filetů
- 1 sklenička hub ve sladkokyselém nálevu (350 - 500 g)
- 40 g másla
- trochu kečupu
- 100 – 150 g nastrouhaného tvrdého sýra
- 50 g strouhanky
- mletý pepř
- sůl
- máslo na vymazání nádoby
Suroviny na ozdobení:
- 2 rajčata
- petrželová nať
Postup:
Sterilované houby vložíme do cedníku, propereme je a necháme okapat. Zapékací nádobu nebo pekáč vymažeme máslem a naskládáme do ní nerozmražené, ale jen "povolené" plátky rybího filé. Osolíme, opepříme a na plátky ryby navrstvíme připravené houby. Pokapeme kečupem a zasypeme strouhaným sýrem, smíchaným se strouhankou. Pokapeme rozehřátým máslem, vložíme do rozehřáté trouby a při 180 - 210° C pečeme zhruba 25 minut. Na hotovém pokrmu se z roztaveného sýra vytvoří zlatavá křupavá krusta. Před podáváním zdobíme plátky rajčat a petrželkou.
Doporučená příloha: vařené, šťouchané nebo pečené brambory, pečivo, zeleninové saláty.
Celková doba přípravy cca 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.