Grenadýrmarš

Tohle jídlo prý vymysleli za Rakousko–Uherska maďarští vojáci. Využili všeho, co bylo k mání: brambory, cibule, slanina, těstoviny. Ještě si prý grenadýrmarš vylepšovali sladkou i pálivou paprikou.

Suroviny na šest porcí:

750 g brambor

1 lžíce sádla

100 g slaniny

1 velká cibule

300 g domácích těstovin

sůl

Postup:

Syrové brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky.

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a osmahneme na ní na drobné kostičky nakrájenou slaninu.

Přidáme brambory, osolíme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme do měkka.

Mezitím uvaříme v osolené vodě domácí těstoviny. Pro tento pokrm jsou nejlepší široké nudle nebo flíčky.

Když jsou brambory měkké, vydusíme všechnu tekutinu, přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme.

Doporučení příloha: zeleninové saláty

Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 50 minut.

Obměna:
Když brambory nahradíme nahrubo nakrájeným hlávkovým zelím, které osmahneme na rozškvařené slanině a cibuli tak, aby okraje zelí trochu zhnědly a přidáme uvařené domácí těstoviny, připravíme těstoviny se zelím. Stačí potom jen promíchat, opepřit. A další rychlé i velmi dobré jídlo, které je jakousi variací na grenadýrmarš, je hotové.